Arheolozi pronašli pećinu u svetilištu Maja sa keramičkim posudama starim više od 1.000 godina

12

Meksički arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju objavili su da su pronašli pećinu u svetilištu Maja Čičen Ici, u kojoj su otkrili oko 200 keramičkih posuda u skoro netaknutom stanju.

Kako su naveli, posude datiraju iz perioda oko hiljadite godine i sadrže dijelove kostiju i spaljene materijale, koji su dati na analizu, prenosi AP.

Foto: AP

Arheolog Giljermo de Anda rekao je da je istraživanje pećine počelo prošle godine, nakon što su im lokalni stanovnici rekli za nju, a ispostavilo se i da su oni za nju znali već 50 godina ali su o tome ćutali, najvjerovatnije da bi je zaštitili.

Oko 155 keramičkih posuda i gorionika imali su sliku boga kiše Tlaloka, koji je poštovan u centralnom Meksiku.

Navodi se da su Maje imale svog boga kiše Čaka, kao i da su vjerovatno prihvatili boga Tlaloka pre hispanskih naroda.

Foto: AP

De Anda je istakao da su drevne Maje morale da puze kroz izuzetno uzanu pećinu kako bi položili prinose u višim odajama pećine, kao i da su te ponude vjerovatno bile prinošene bogu da izazove kišu.

Da bi ušli u pećinu istraživači su morali da puze, budući da je ulaz visok svega 40 centimetara.

Pečina, nazvana Balamku nalazi se oko 2,75 kilometara istočno od glavne piramide Kukulkan, poznate i kao El Kastiljo (Dvorac).

Foto: AP

Prema riječima De Ande, on i njegov tim istražuju Čičen Icu kako bi utvrdili rute i mjesta podzemnog sistema za vodu, jer se smatra da se ispod hramova i piramida nalaze brojna neotkrivena jezerca.