Baka Milka gazi desetu deceniju i gas na motociklu

11

Milka Macura (92) iz Vrbaške kod Gradiške nije odoljela izazovu da sjedne na motocikl kojim su doputovali njeni gosti iz Italije i, ohrabrena od ukućana, proveze nekoliko krugova po dvorištu i selu.

Njena vožnja ekspresno je postala najveća atrakcija u Vrbaškoj jer je baka Milka, omiljena u svojoj sredini, najstariji vozač kojeg su njene komšije vidjele.

– Ko zna voziti bicikl, to sam davno naučila, njemu nije problem ni upravljati motociklom. Meni je samo važno da ne mijenjam brzine nego da vozim, kako se to kaže, na gas, da dodajem i smanjujem, ništa drugo – samouvjerena je baka Milka, koja se oduvijek isticala u društvenom životu.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Do skora je igrala i pjevala u izvornoj grupi u Vrbaškoj.

Objasnila je i okolnosti pod kojima je sjela na ovaj motocikl i povezla ga bez mnogo oklijevanja.

– Kada su kod nas iz Italije došli prijatelji moga unuka Ace, sjedili smo i razgovarali o svemu. Bila nas je puna kuća. Pričali su o motoru i putovanjima. Najednom, neko je upitao, da li bi ti baba probala da voziš motor. Zašto ne bih, ako vi date, ako ne mislite da ću nešto pokvariti. Pitala sam prije i mog sina Milu da mi dozvoli upravljati traktorom, ali je on bio nepovjerljiv – objasnila je baka Milka okolnosti koje su je dovele u novu ulogu.

Problem zbog kacige

Malo je, veli baka Milka, imala poteškoća da stavi kacigu na glavu, preko marame, ali je i to uz pomoć drugih savladala i hrabro sjela na motocikl, te krenula iz dvorišta.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija