Tramp, Majkrosoft i Tik-tok: Nećete me prevariti, hoću svoj dio

20

Popularnu kinesku aplikaciju Tik-tok koristi više stotina miliona ljudi širom svijeta. Omiljena naročito među tinejdžerima, sada je postala tema novih trvenja na relaciji Vašington–Peking. Ne samo što želi da američka firma kupi Tik-tok, Tramp sada želi i da dio kolača od prodaje pripadne i državi.

Društvena mreža za dijeljenje kratkih video-snimaka ozbiljno je uzbudila svijet posljednjih dana, a posebno američkog predsjednika Donalda Trampa, koji ovu aplikaciju vidi kao glavnog neprijatelja po bezbjednost Amerike.

Najavio je da će zabraniti rad te aplikacije u Sjedinjenim Državama ukoliko „Majkrosoft“ do 15. septembra ne otkupi udio od kineske kompanije „Bajt dens“, koja je vlasnik Tik-toka.

I dok su u toku pregovori ova dva tehnološka giganta, Tramp je u svojim željama otišao korak dalje – dio kolača želi i za državu. Izjavio je da Sjedinjene Države odnosno ministarstvo finansija treba da dobije dio prihoda od prodaje ove aplikacije.

– Veoma značajan dio te cijene mora da dođe u trezor Sjedinjenih Država. SAD treba da dobiju nadoknadu ili da budu isplaćene jer bez Sjedinjenih Država nemaju ništa – rekao je Tramp na brifingu u Bijeloj kući.

Ovu „ponudu“ ilustrovao je primjerom stanodavac–stanar.

– Bez zakupa, stanar nema ništa. Dakle, oni plaćaju ono što se zove zakupnina ili nešto plaćaju – naveo je američki predsjednik, inače lično vrlo ljut na Tik-tok jer njegove korisnike smatra odgovornim za propast dugoočekivane konvencije u Tulsi.

Optužbe iz Kine: Krađa i licemjerje

Istovremeno, dok Tramp razmišlja kako da država što više profitira iz ove potencijalne unosne kupoprodaje (ikao nije objasnio kako je to uopšte moguće realizovati), iz Kine stižu ljutite reakcije.

U državnom listu Čajna dejli pišu da Kina ne bi trebalo da prihvati „krađu“ jedne od svojih tehnoloških kompanija i da postoje načini da se odgovori američkoj administraciji ako realizuje svoj plan.

Foto: Chesnot/Getty Images

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da se Kina odlučno protivi bilo kojoj akciji SAD protiv kineskih softverskih kompanija, zbog brige o nacionalnoj bezbjednosti.

– SAD generalizuju koncept nacionalne bezbjednosti i bez ikakvih dokaza pretpostavljaju krivicu i pretnju relevantnih kompanija – rekao je Vang Venbin optužujući Vašington za licemjerje i kršenje principa tržišne ekonomije.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liju Ksijaoming takođe je optužio SAD za licemjerje.

Vijest o mogućoj prodaji dijela „Bajt densa“ Amerikancima uznemirila je i radnike te kineske kompanije, zbog čega je vlasnik Žang Jiming uputio pismo zaposlenima.

U internom dopisu, Žang Jiming je naveo da su mnogi bili u zabludi o situaciji i da cilj SAD nije bio da izvrši pritisak da se Tik-tok proda nekoj američkoj kompaniji, već da se aplikacija zabrani.

O pismu su izvjestili kineski mediji, a Rojters je dobio nezavisnu potvrdu o slanju dopisa. „Bajt dens“ se, međutim, o ovome još nije zvanično oglašavao.