„Epl“ ulazi borbu sa Kinezima za tržište Indije

14

Američki gigant je pripremio kratku listu lokacija za svoje prve maloprodajne objekte u Indiji, objavila je agencija Blumberg.

Prema izvorima upućenim u planove kompanije, „Epl“ udvostručuje aktivnosti na najbrže rastućem tržištu pametnih telefona u svijetu.

Američki gigant se usredsredio na nekoliko ekskluzivnih lokacija u Mumbaju i planira konačnu odluku da donese u narednih nekoliko nedelja, otkrio je Blumbergu neimenovani izvor.

Posmatrane lokacije uporedive su sa „Eplovim“ lokacijama na njujorškoj Petoj aveniji, Ridžent stritu u Londonu ili Šanzelizeom u Parizu, tvrdi Blumbergov izvor.

„Eplu“ nije bilo dozvoljeno da otvara radnje u toj zemlji jer nije ispunjavao zahtjeve o lokalnoj radnoj snazi, ali premješta proizvodnju u Indiju i pregovara sa vladom o širenju maloprodaje.

Kompanija čije je sjedište u Kaliforniji muči se da nađe uporište u Indiji gdje su potrošači skloniji jeftinijim kineskim brendovima kao što su Šaomi ili Vivo.

Direktor „Epla“ Tim Kuk čvrsto je riješio da postigne napredak na ovom brzorastućem tržištu, naročito zato što „Epl“ gubi tu bitku u Kini.

„Indija je, dugoročno, za nas veoma važna“, kazao je Kuk prošle nedelje na predstavljanju finansijskog izvještaja kompanije.

Proizvodnja u Indiji takođe će omogućiti kompaniji da izbjegne carinu od 20 procenata što će njene artikle učiniti konkurentnijim.