Pogledajte dosad neobjavljivane fotografije Adolfa Hitlera

13

Ove rijetke fotografije prikazuju Adolfa Hitlera kada je tek jačao svoju moć, okupljajući manju grupu nacističkih sljedbenika tokom 1920-tih, prenosi The Sun.

Na slikama se vidi nacistički vođa tokom svojih mitinga i kako pozira sa psom. Ove fotografije su dio ogromne kolekcije koja je tek sada ugledala svjetlost dana.

U toj kolekciji imao je oko 1.270 slika, koje je Ričard Šnajder digitalizovao. Fotografije je uslikao Hitlerov lični fotograf Hajnrih Hofman.

Pomenuta kolekcija slika je dio veće grupe fotografija od njih 41 hiljadu, koje se čuvaju u Nacionalnim arhivima SAD.

Na jednoj slici se vidi Hitler sa psom, koji mu je dat 1921. godine, a koji pokazuje njegovu naklonost prema ovoj rasi. Fotografija je najvjerovatnije uslikana 1923. godine.

Hofmanove fotografije su odigrale ključnu ulogu u Hitlerovoj popularnosti među njemačkom publikom.

On je umio da dočara ljubav vođe prema psima, divljenje njegovih sliedbenika, što je Hitleru dalo imidž divnog čovjeka.

Jedna od fotografija prikazje Hitlera kako pozira sa grupom članova Trećeg Rajha, uključujući i njegovog ministra za propagandu Jozefa Gebelsa.

Tu je i Rudolf Hes, koji je bio Hitlerov zamjenik sve dok nije otišao u Škotsku 1941. godine u pokušaju da postigne mirovni sporazum sa Velikom Britanijom. Uhapšen je i osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina.

Negativi su konfiskovani od strane vojske 1962. godine i poslati su u Nacionalni arhiv. Hofman je tokom Hitlerove vladavine posao bogat, jer je zbog bliskog pristupa “vođi” mogao da proda svoje fotografije.

Nisu više bili u dobrim odnosima od 1944. godine, jer se Hofman sukobio sa Hitlerovim kapetanom Martinom Bormanom.

Fotograf je uhapšen poslije rata i osuđen je za ratno profiterstvo. Proveo je pet godina u njemačkim zatvorima.