UNESKO uvrstio prašumu Janj na tentativnu listu BiH

6

Centar za svjetsku baštinu UNESKO prihvatio je Tentativni list za nominaciju strogog prirodnog rezervata prašuma Janj u okviru proširenja međudržavnog serijskog dobra Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope, i ovo prirodno dobro Republike Srpske je stavljeno na tentativnu listu BiH.

Tentativna lista je popis onih područja koji se nalaze na teritoriji zemalja članica, za koje se smatra da su relevantne za upis na Listu svjetske baštine, saopšteno je Služba za odnose s javnošću Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Ovo Ministarstvo je pola godine radilo na pripremi potrebne dokumentacije, kako bi se prašuma Janj našla na ovoj listi, koja je registrovana kod UNESKO Centra za svjetsku baštinu.

Ovo predstavlja prvi korak u procesu nominacije prirodnog dobra za Listu svjetske prirodne baštine, nakon kojeg će Ministarstvo pripremiti nominacioni dokument za uvrštavanje prašume Janj na Listu svjetske prirodne baštine, o čemu konačnu odluku donosi UNESKO.

Ukoliko UNESKO da potvrdan odgovor, prašuma Janj dobiće laskavu titulu svjetskog prirodnog dobra, čime se otvaraju mogućnosti za promociju prirodnog bogatstva Republike Srpske, naučna istraživanja, promociju turizma. Prašuma Janj predstavlja netaknuti prirodni rezervat, zbog čega je i pogodna za naučna istraživanja.

Prašuma Janj je drugo prirodno dobro Republike Srpske koje je stavljeno na tentativnu listu BiH. Prije dvije godine na tu listu stavljena je prašuma Perućica, koja se nalazi u Nacionalnom parku Sutjeska.