Velika Britanija: Počeli radovi na obnovi Stounhendža

5
Foto: David Goddard/Getty Images

Vitalni radovi na popravci pukotina i rupa u praistorijskim megalitima Stounhendža u Engleskoj počeli su danas u okviru jednog od najvećih projekata na očuvanju ovog spomenika koji je na listi svjetske baštine u posljednjih nekoliko decenija, saopštilo je udruženje „Englesko nasljeđe“ (English Heritage).

Radovi na Stounhendžu, jednom od najpoznatijih svjetskih praistorijskih spomenika čiji su blokovi stariji od 4.500 godina, fokusiraće se na probleme uzrokovane erozijom i uključivaće popravke koje su otkrivene detaljnim laserskim skeniranjem.

– Stounhendž je jedinstven među kamenim krugovima zbog svojih ragastova i posebnih spojeva koji se koriste za njihovo pričvršćivanje – rekla je Heder Sebir, viši kustos „Engleskog nasljeđa“ za ovu lokaciju.

Foto: Getty Images

Ona je rekla da su udari vjetra i kiša posljednjih 4.500 godina napravili pukotine i rupe na površini kamena, a ovi radovi će zaštititi prepoznatljivi izgled Stounhendža.

Radovi tokom kojih će biti podignute skele kako bi se omogućio pristup vrhu kamenih blokova, od kojih je najveći visok oko devet metara, zaustaviće povećanje postojećih pukotina i zamijeniti betonski malter koji je korišten za popravke pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka krečnim malterom.