Zakerberg: Budućnost Fejsbuka u zaštiti ličnih poruka

15

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg izjavio je da će ova društvena mreža početi da poklanja više pažnje novim servisima za razmjenu poruka sa jačom zaštitom privatnosti, poslije kritika zbog načina na koji je kompanija raspolagala ličnim podacima korisnika.

Zakerberg je obećao da će transformisati Fejsbuk iz kompanije poznate po sakupljanju podataka o svojim korisnicaima u platformu koja im omogućava komuniciranje na zaista privatan način.

Prema tom planu, intimne misli i slike biće zaštićeni enkripcijom koju ni sam Fejsbuk neće moći da dešifruje, prenio je AFP.

Ipak, Zakerberg nije sugerisao da će biti promjena u ključnim formama Fejsbuka – prezentaciji vijesti i grupama – kao ni u radu Instagrama, koji je trenutno najbrže rastući dio kompanije.

– Ne radi se o tome da će biti ukinut veći broj javnih alatki. Sve indikacije da će Fejsbuk i Instagram nastaviti da rastu su veoma važne – rekao je Zakerberg u intervjuu agenciji AP.

Kritičari smatraju da to neće promijeniti ništa u smislu ciljanog marketinga i sakupljanja informacija o pojedincima.

– To je sjajno za vaš odnos sa drugim ljudima, ali ne mijenja ništa u vašem odnosu sa samim Fejsbukom – izjavio je Džen King, direktor za privatnost potrošača u Centra za internet i društvo Pravne škole Stenford.

Zakerberg je predstavio plan poslije dvogodišnjeg turbulentnog perioda za Fejsbuk koji je počeo kada se saznalo da je kompanija podijelila podatke o 87 miliona korisnika sa firmom koja je sarađivala sa predsjedničkom kampanjom Donalda Trampa 2016. godine.