Boris Džonson podnio ostavku

47
Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je da podnosi ostavku na funkciju predsjednika Konzervativne stranke, ali da će ostati na funkciji predsjednika britanske vlade do izbora novog partijskog lidera.

Konzervativci će tokom ljeta izabrati novog lidera koji će postati premijer Velike Britanije.

Džonson je danima odbijao pozive svojih saradnika da se povuče poslije više skandala, ali se na to ipak odlučio nakon što je više od 40 članova njegove vlade ponijelo ostavku.

Premijer je dugo bio na udaru otkako se saznalo da je 2020. prisustvovao ilegalnim žurkama za vrijeme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije virusa korona.

Džonson je opstajao na vlasti uprkos navodima da je bio previše blizak sa donatorima njegove Konzervativne stranke, da je štitio saradnike od optužbi za maltretiranja i korupciju, i da je namjerno obmanuo parlament po pitanju ilegalnih žurki za vrijeme karantina, navodi AP.

Međutim, kap koja ja prelila čašu bilo je nedavno otkriće da je Džonson znao za optužbe protiv konzervativnog poslanika Krisa Pinčera, prije nego što ga je unapredio.

Pinčer je prošle nedjelje podnio ostavku na mjesto zamjenika partijskog „biča“ u parlamentu, poslije optužbi da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca u jednom klubu. Na to se nadovezalo objavljivanje brojnih optužbi protiv Pinčera iz prošlosti.