Košarac: Cvijanovićeva dostojanstveno poslala političku poruku

30
Foto: SRNA

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je Savjetu bezbjednostu UN u Njujorku dostojanstveno poslala političku poruku da će predstavnici Republike Srpske na svakom mjestu implementirati njene zvanične politike, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je naveo da je napuštanje sjednice Savjeta bezbjednosti prilikom obraćanja Kristijana Šmita bilo jedino ispravno, što predstavnici Srpske treba da rade na svakom mjestu gdje se pojavi Šmit.

– Bilo je politički korektno, nacionalno odgovorno i dostojanstveno državnički napustiti takav sastanak kada govori neko ko nije legitimno izabran – rekao je Košarac.

Košarac je naveo da će predstavnici Srpske na bilo kojem mjestu pokazivati svoju spremnost da intenzivno rade na tome da se BiH oslobodi uticaja međunarodnog faktora.

On je podsjetio da je u dogovoru sa Evropskom delegacijom prilikom dobijanja kandidatskog statusa obećano da u BiH neće biti visokog predstavnika niti stranih sudija u Ustavnom sudu.

Košarac je naglasio da je Republika Srpska uvijek pozivala na dogovor sa Federacijom BiH kako bi sve odluke koje je visoki predstavnik donio bile povučene sa dnevnog reda.

– U političkom kontekstu je važno da podvučemo crtu i kažemo da treba ukinuti sve što je nametnuo visoki predstavnik u BiH i treba naći način riješiti to pitanje onako kako je predvidio Dejtonski sporazum – zaključio je Košarac.