Cvijanović u Crnjelovu: Sembersko etno domaćinstvo povezuje prošlost i ono što je srpski narod danas

48
Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je nakon posjete semberskom etno domaćinstvu u Crnjelovu da ovaj izvanredan projekat u Bijeljini povezuje prošlost sa onim što srpski narod danas jeste i najavila nastavak podrške ovom i sličnim projektima iz kabineta predsjednika Republike.

– Zadovoljstvo mi je što je kabinet predsjednika Republike Srpske u više navrata pomagao sve važne projekte na lokalnom nivou, a jedan od njih je i ovaj projekat etno domaćinstva. Moja obaveza je da i u narednom periodu podržavam ovaj i ovakve projekte na lokalnom nivou – rekla je Cvijanović novinarima.

Ona je istakla da buduće generacije treba da razumiju prošlost i njeguju tradiciju.

– Izražavam zahvalnost sveštenstvu i članicama Kola srpskih sestara na dobrodošlici, prilici da obiđem hram i ovo etno domaćinstvo za koje mislim da je sjajan projekat koji treba da poveže sve ono što je bilo u prošlosti sa svim onim što jesmo danas i namjeravamo da budemo u budućnosti – navela je Cvijanović.

Prema njenim riječima, sembersko etno domaćinstvo obogatiće i turističku ponudu Republike Srpske.

– Nadam se da će, kada prođe ovo nevrijeme korone i sve ono što nas je trenutno zadesilo, ovo biti mjesto koje će rado posjećivati turisti, a na nama je da promovišemo svaku ovako dobru lokalnu inicijativu – zaključila je Cvijanović.

Uz narodne običaje semberskog kraja, predsjednika Republike dočekala su djeca u narodnim nošnjama, tradicionalno uz so i pogaču, a članice Kola srpskih sestara „Sveta Angelina Srpska“, koje realizuju ovaj projekat stvaranja muzeja na otvorenom u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Crnjelovu, pokazale su predsjednici Srpske sve što je do sada urađeno.

Predsjednica Kola srpskih sestara Nada Zakić rekla je novinarima da je cilj izgradnje semberskog etno domaćinstva očuvanje nasljeđa predaka za buduće generacije.

Ona je zahvalila Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i svim dobrotvorima i donatorima koji su prepoznali važnost ovog projekta.

U ime Eparhije zvorničko-tuzlanske i episkopa Fotija Cvijanović je u crkvi staroj 130 godina pozdravio starješina hrama Radmilo Radović, navodeći da je kabinet predsjednika Republike Srpske ranije u više navrata pomogao obnovu Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, kao i izgradnju semberskog etno domaćinstva.

Sembersko etno domaćinstvo sačuvaće autentične stambene i pomoćne objekte i podrazumijeva prenošenje i restauraciju starih objekata koji su još sačuvani na prostoru Semberije i njihovo postavljanje u portu hrama.