Lajčak: Napredak u razgovorima o raseljenim, nestalim i ekonomiji

12
Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da su na sastanku u Briselu dvije strane „u potpunosti napredovale“ u razgovorima o raseljenim, nestalim i ekonomskoj saradnji.

Na kraju treće runde dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine, Lajčak je naveo da su otvorene i teme o aranžmanima za nevećinske zajednice i rješavanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

– Naši pregovori, kao i obično, bili su intenzivni i nisu uvijek bili laki, ali prevagnula je volja obje strane da unaprijede svoje rasprave uprkos bolnim i složenim pitanjima o kojima se razgovara – rekao je Lajčak.

On je naveo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti zajednički potvrdili svoju posvećenost procesu koji se odvija pod okriljem EU.

Lajčak je dodao da je važno je da su Vučić i Hoti, nakon sastanka u Vašingtonu, potvrdili da najveći prioritet pridaju integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU.

– Imati ovu jasnu zajedničku posvećenost i razumijevanje prioriteta je od suštinskog značaja za napredak na njihovim putevima EU – rekao je Lajčak.

On je napomenuo, da će se razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu nastaviti sljedeće sedmice na ekspertskom nivou, a da će se lideri ponovo sastati kasnije ovog mjeseca.

Lajčak je dodao da će teme sljedećih sastanaka biti danas otvorena pitanja nevećinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovine.