Adžić: Srbi – slobodarski narod koji čuva svoj identitet

10
Foto: SRNA

Srbi moraju i dalje da se bore za istinu i pravdu i jasno kažu da su slobodarski narod koji se kroz cijelu svoju istoriju borio za slobodu, očuvanje svog identiteta i opstanak na prostorima na kojima vijekovima živi, poručio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić nakon obilježavanja 28 godina od egodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Adžić je izjavio novinarima u Gradišci da je opredjeljenje i obaveza gradskih vlasti u Gradišci da se svakog 1. maja prisjete stradalih Srba iz Zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije „Bljesak“ i perioda kada su građani Gradiške prihavtili ljude koji su 1995. godine bili primorani da napuste Hrvatsku.

On je rekao da veliki broj ljudi iz zapadne Slavonije danas živi u Gradišci, koja je, kao i prije 28 godina, grad koji je otvoren za sve ljude dobre volje.

Hrvatske oružane snage su pod kodnim nazivom „Bljesak“ 1. maja 1995. godine izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu Republike Srpska Krajine, u vrijeme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN (UNCRO – Sektor „Zapad“).

Protiv zapadnoslavonskih Srba, odnosno oko 15.000 žitelja i oko 4.000 vojnika, krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

U ovoj akciji su, prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, poginule i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila, a među žrtvama je 56 žena, osam djece do 14 godina i i 75 osoba starijih od 60 godina.