Akcija „Skver“: Među osumnjičenima i advokati i notari

6
Foto: SIPA (arhiva)

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu operativne akcije „Skver“, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada pretresju poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na više lokacija. Među osumnjičenima su advokati i notari.

– Među osumnjičenima u velikoj akciji SIPA su advokati, notari i odbornik u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo – potvrđeno je iz kantonalnog Tužilaštva .

SIPA je ranije saopštila da navedene aktivnosti provode zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, nedozvoljena trgovina, falsifikovanje isprave, prevara, poreska utaja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i pranje novca.

SIPA će uporedo sa pretresima poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari vršiti i aktivnosti propisane Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti BiH, navodi se u saopštenju.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

O konačnom ishodu akcije „Skver“ javnost će biti informisana naknadno, po završetku planiranih aktivnosti.