Ambasada SAD: Neprihvatljivo pominjanje rata i prijetnja oružjem

67
Foto: klix.ba

Nakon ratnohuškačkih poruka usmjerenih protiv Srba, koje je na svom „Tviter“ nalogu objavio konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović, iz Ambasade SAD u BiH Srni je rečeno da je svako pominjanje ili aludiranje na rat neprihvatljivo, te da su pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem opasni i ne treba da budu dio javnog diskursa.

– Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, veoma smo zabrinuti zbog neprestane retorike podjela koja zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u BiH – poručeno je iz američke Ambasade.

Iz Ambasade SAD su pozvali sve političke lidere i zvaničnike u BiH „da se uzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava“ i da se fokusiraju na pomirenje koje je od ključnog značaja.

Konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović je na svom Tviter nalogu objavio ratnohuškačke poruke usmjerene protiv Srba uz povike „Alahu Ekber“, uz koje su se dogodili mnogi teroristički akti u Evropi.

– Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse!.Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Alahu Ekber – napisao je Atović na Tviteru, koji je kasnije ugasio.