Ambasada SAD povodom izjava Bisere Turković: Zapaljiva retorika podriva uzajamno povjerenje

13
Foto: Klix.ba

Zapaljiva retorika podriva uzajamno povjerenje koje je neophodno za dalju nadogradnju 25 godina mira, rečeno u Ambasadi SAD povodom izjave ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

Turkovićeva je legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika uporedila sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

– Bolju budućnost za sve građane BiH moguće je ostvariti jedino putem dijaloga i kompromisa izabranih lidera, uključujući i kompromis za reforme neophodne da se ispune obećanja o većem napretku i samoodrživosti koju nudi evroatlantska zajednica – navedeno je u odgovoru Ambasade SAD na pitanje Srne za komentar izjave Turkovićeve za Fejs televiziju.

Kad je riječ o pozivu Turkovićeve strancima da se umiješaju u proces stvaranja unitarne BiH, iz Ambasade su istakli da su SAD privržene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma koji potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao nezavisne države sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima, koja garantuje ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu sa vladavinom zakona.

Turkovićeva je gostujući na Fejs televiziji pozvala na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom.