Američka ambasada demantovala tvrdnje Džaferovića i Komšića

20
Foto: Klix.ba

SAD podržavaju inicijativu „mini Šengen“, koja je nedavno promijenila naziv u „Otvoreni Balkan“, i na taj način demantuju se tvrdnje i propagandne mašinerije SDA da je ova unija ekskluzivno srpski projekat, piše danas „Dnevni avaz“.

Uspostavljanje snažnijih ekonomskih i političkih veza u regionu je dodatni podsticaj nastojanjima da se završe reforme koje su neophodne za članstvo u EU, rečeno je iz Ambasade za ovaj list.

Istaknuto je da su regionalne integracije i ekonomske reforme neophodne ukoliko BiH želi da privuče investicije i osigura održivi rast ekonomije.

Na ovaj način su, piše sarajevski list, i zvanično demantovane neistine članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića i pratećih stranačkih medija da „Otvoreni Balkan“ navodno nema podršku SAD i EU, te da je riječ o „podmuklom poduhvatu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da, putem ekonomske unije, stvori nekakav srpski svet ili novu Jugoslaviju“.

Predsjedništvo BiH je još 17. septembra 2020. godine, na inicijativu srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, razmatralo pristupanje BiH „Otvorenom Balkanu“.

Druga dva člana Predsjedništva Komšić i Džaferović su „diplomatski“ odbili da BiH pristupi ovoj uniji, zahtijevajući da prethodno Savjet ministara izradi studiju o benefitima i potencijalnim štetama „Otvorenog Balkana“.

Stav američke Ambasade jasno je demantovao tvrdnje i propagandne mašinerije SDA da je „Ovoreni Balkan“ ekskluzivno srpski projekat, čak i pod tajnim uticajem Rusije i Kine, koji bi BiH odvojio od EU integracija i Zapada, navodi izvor „Avaza“.

List piše da Komšić i Džaferović treba da javnosti polože račune i odgovore zbog čega, uz lažne navode i isprazne fraze, vode BiH u izolaciju.

Samo odbijanje učešća u pregovorima i procesima u početnoj fazi formiranja „Otvorenog Balkana“, kao i u slučaju Cefte, dovodi BiH u opasnost da, u slučaju kasnog priključenja ovoj inicijativi, prihvati uslove i pravila koji će za BiH kreirati drugi, navodi se u tekstu.