Antonić: Bitka za vraćanje nadležnosti Srpskoj vrijedna rizika

28
Foto: presscentar.uns.org.rs

Socilog Slobodan Antonić smatra da borba za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj može da, uprkos svim rizicima koje nosi, donese velike dobitke, od kojih bi najveći mogao da bude uspostavljanje stabilnosti i ravnoteže u Srpskoj i BiH.

Antonić je istakao da bi to trebalo da shvate i neke opozicione stranke u Srpskoj koje političku bitku za vraćanje nadležnosti posmatraju kao neki navodni avanturizam srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Ovo pitanje jeste praćeno velikim rizicima, ali su, sa druge strane, mogući dobici veliki i vredni su rizika. Zato bi bilo dobro da se oko toga postigne minimalni konsensuz – rekao je Antonić u Beogradu na današnjoj tribini „Srbija i Srpska u promijenjenim okolnostima“.

On je naveo da smatra da je nedostatak konsenzusa u Srpskoj o ovom pitanju veliki problem, koji je, kako je istakao, i zabrinjavajući i uznemirujući, pogotovo što Srpska, bez obzira na sve opasnosti i zamke, ima šta da dobije.

– Najveći dobitak od vraćanja nadležnosti je uspostavljanje uravnotežene pozicije i stabilnosti u Srpskoj i BiH, što bi bio veliki pomak u odnosu na sadašnje stanje, obeleženo tenzijama i nestabilnošću – ocijenio je Antonić.

Foto: presscentar.uns.org.rs

On je izrazio uvjerenje da je to u interesu Republike Srpske i srpskog naroda, te ukazao da bi se time smanjila zona konflikta koja se stalno širi od 2002. godine, od kada se uvek iznova ispostavljaju zahtjevi, počevši od preuzimanja vojnog zemljišta i kasarni do pitanja ulaska BiH u NATO.

Antonić je rekao da ni rizici nisu mali, te da je jedan od njih povezan sa pozicijom SAD kao velike sile čija je reputacija na globalnom nivou počela da se kruni.

On je podsjetio da je o tom riziku govorio profesor Srđa Trifković, pominjući Tukididovu zamku.

– To je situacija u kojoj imperija dobije konkurenta koji jača, zbog čega se kod nje javlja nervoza, pa želi da pokaže da ima moć na nekom primeru. U konkretnom slučaju, reč je o Americi, koja će posle događaja u Avganistanu možda želeti da povrati reputaciju uspešne imperije negde gde je u ozbiljnoj premoći, a to može biti Srpska, odnosno BiH – naveo je Antonić.

Ukazujući na rizike, on je rekao da su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i politička elita u Srpskoj svjesni svih izazova.ž

– Verujem da će oni pažljivo vagati dokle će da idu u borbi za vraćanje nadležnosti – ocijenio je Antonić.