Antonić: Blokada projekata u Srpskoj – šteta i za FBIH

4
Foto: Momčilo Antonić

Direktor preduzeća „Gas-Res“ Momčilo Antonić rekao je da blokada razvojnih projekata Republike Srpske ne može, a da ne utiče negativno i na privredu i stanovništvo Federacije BiH , te naglasio da je izgradnja nove istočne gasne interkonekcije jedan od ključnih razvojnih projekata Vlade Srpske u energetskom sektoru.

Antonić je naveo da bi se istočnom interkonekcijom obezbijedilo snabdijevanje prirodnim gasom sjevernog dijela Republike Srpske.

– Istočnim pravcem snabdijevanja prirodnim gasom, Republika Srpska i FBiH snabdijevaju se bez prekida i pouzdano već decenijama, uz korištenje ekonomski prihvatljivih cjenovnih uslova, koji amortizuju najveći dio berzanskih nestabilnosti u formiranju cijene prirodnog gasa – naveo je Antonić za Srnu.

On je naglasio da je ovakav odnos partnera iz Ruske Federacije dovoljna garancija i budućeg stabilnog i povoljnog snabdijevanja prirodnim gasom.

– U periodu sve većih ekoloških zahtjeva za smanjenjem emisije štetnih gasova u atmosferu, u prvom redu ugljen-dioksida, kada se dekarbonizacija ugrađuje u zakonsku regulativu većine zemalja, prirodni gas kao niskougljenično, ekološki prihvatljivo gorivo dodatno dobija na značaju. Elektrane koje koriste prirodni gas proizvode upola manje emisija ugljen-dioksida u odnosu na elektrane koje koriste ugalj – rekao je Antonić.

On je naglasio da će pouzdano i cjenovno prihvatljivo snabdijevanje prirodnim gasom u narednom periodu postati osnovni preduslov uspjeha ukupnog privrednog razvoja svake zemlje.

– Opredjeljenje Vlade Republike Srpske da razvija projekat nove gasne istočne interkonekcije zasniva se upravo na ovim zaključcima, uz jasan plan da se prirodni gas učini dostupnim kako industriji, tako i stanovništvu u najvećem dijelu Republike Srpske – istakao je Antonić.

On je dodao da je u okviru izgradnje nove istočne interkonekcije predviđena izgradnja termoenergetskih objekata na prirodni gas, čime bi se smanjio udio korištenja goriva zagađivača u energetskom bilansu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, novim pravcem snabdijevanja rasteretila bi se postojeća gasna transportna mreža i povećao ukupni gasni transportni kapacitet ne samo Republike Srpske, već posredno i FBiH.

– Zbog ovih činjenica, ne vidimo opravdan i smislen razlog zašto subjekti iz FBiH konstantno blokiraju projekte izgradnje nove istočne gasne interkonekcije. Ukoliko bi se u narednom periodu nastavila blokada ovog razvojnog projekta, Vlada Srpske bi bilo primorana da gasifikaciju sjevernog dijela Republike Srpske izvede preko postojećeg interkonektivnog gasnog pravca – rekao je Antonić.

On je napomenuo da bi to značilo i ravnomjerniju raspodjelu kapaciteta između Republike Srpske i Federacije BiH, što trenutno nije slučaj, jer FBiH koristi većinu trenutnih kapaciteta, a Republika Srpska tek manji dio.

– Ovakav scenario ugrozio bi snabdijevanje prirodnim gasom potrošača u FBiH, posebno u zimskom periodu kada se koriste vršni dnevni kapaciteti – naglasio je Antonić.