Arhijerejski sinod: Obračun vlasti sa SPC pod lažnim izgovorom

11
Foto: A. Stanković/RAS Srbija

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) najoštrije je danas osudio najnoviji progon SPC u Crnoj Gori i hapšenje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika, ocijenivši da crnogorska vlast pod lažnim izgovorom borbe sa virusom korona, koristi priliku za obračun sa SPC i njenim vjernicima.

Sveti arhijerejski sinod apeluje da vlast u Crnoj Gori prekine sa progonom Crkve i konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, prema kojima je slobodno ispovijedanje vjere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca, saopšteno je danas iz SPC.

Sinod je izrazio i veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori i izrazio nadu da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti, koja, kako se navodi, očigledno, želi sukob, kako bi za njega optužila SPC i njene vjernike.

– Svakome ko je razuman i dobronameran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a, pre svega, treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni preosvećeni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora – poručio je Sinod.

Pripadnici crnogorske policije odveli su sinoć na saslušanje vladiku Joanikija i sedam sveštenika SPC, a poslije saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu određen mu je pritvor u vezi sa jučerašnjim vjerskim okupljanjem u Nikšiću.