ATV: Licemjerna izjava američkog ambasadora

117
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Slobodno novinarstvo jeste demokratija, ali slobodno novinarstvo su i istina i poštenje kao jedni od temeljnih principa novinarske etike, na čemu se Alternativna televizija (ATV) i zasniva, poručili su iz te medijske kuće.

Iz ATV-a su ocijenili kao licemjernu izjavu ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona o uvođenju sankcija ovoj televiziji, u kojoj, između ostalog, tvrdi da je temelj svake demokratije sloboda novinarstva.

– Ograničenja slobode izražavanja ili prava na obavljanje novinarskih djelatnosti, nije sloboda novinarstva – naveli su iz ATV-a.

Iako je Nelson rekao da će ako ATV ima pitanja za Ambasadu SAD u BiH na njih odgovoriti, iz ATV-a napominju da, ipak, nije spomenuo da su prvo toj medijskoj kući uveli sankcije kojima su „blokirali ‘Jutjub’ kanal kao i rezultate na ‘Gugl’ pretrazi, čime su smanjili mogućnost da neko upravo taj, njihov odgovor i vidi“.

– Takođe, Nelson u svojoj izjavi kao obrazloženje za sankcije ATV-u, navodi da je naša televizija sankcionisana kao „koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Milorad Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe“, što je nonsens i špekulacija za koju ne postoje dokazi – tvrde iz ATV-a.

Iz te medijske kuće ističu da je očigledno sve izrežirana priča, u kojoj je korupcija izmišljena iz samo jednog razloga, a to je gušenje jednog medija i onog o čemu izvještava.

Iz ATV su napomenuli i da prihodi televizije dolaze većinski iz privatnog sektora.

– Ugrožavanje medijske slobode i pogrešno javnosti predstavljati svoja opravdanja kao činjenice, u najmanju ruku je sramno i skandalozno – smatraju u ATV-u.

Nelson je za „Nezavisne novine“ rekao da je Ambasada SAD ozbiljna u vezi sa važnosti slobode novinarstva te da je to temelj svake demokratije.

– Tako da, ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti. Nama, kao američkim državljanima, nije dozvoljeno da poslujemo s ATV-om. Međutim, važno je razumjeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija – rekao je Nelson.