Australija zabranila svojim državljanima povratak iz Indije

10
Foto: wikimedia.org

U Australiji od ponedjeljka važe nova pravila za sve građane koji su u Indiji posljednje dvije nedjelje, gdje bjesni epidemija virusa korona.

Oni će dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju, javili su mediji.

Pravila koja zabranjuju ulazak u Australiju za putnike iz Indije, uključujući australijske državljane, stupaju na snagu u ponedjeljak, a prva revizija biće 15. maja.

Australijski ministar zdravlja Greg Hunt najavio je kasno u petak da će svako ko pokuša da zaobiđe nova pravila dobiti novčanu kaznu veću od 50.000 dolara, pet godina zatvora ili i jedno i drugo.

Oko 9.000 Australijanaca u Indiji prijavilo je da se žele vratiti.

Ministar zdravlja pozvao se na ovlašćenja iz Zakona o biološkoj sigurnosti kada je uveo nove mjere, isti zakon koji je bio osnova za zatvaranje granica, piše Gardijan.

U subotu je australijski ministar finansija Još Fridenberg odbacio kritike da je “neodgovorno” napustiti građane Australije u Indiji, u trenutku kada se zemlja suočava sa globalno rekordnim brojem novih infekcija, velikim brojem smrtnih slučajeva i nedostatkom medicinske opreme, uključujući kiseonik.

– Preduzeli smo drastične mjere kako bismo osigurali bezbjednost građana, a ono što vidimo u Indiji je vrlo ozbiljna situacija i ljekarski savjet dat vladi je da uvede ove mjere štednje – naveo je Fridenberg.

– Postupali smo po ljekarskom savjetu – rekao je.