„Avatar“ 10 godina kasnije: Zašto je potrebno toliko dugo da se napravi nastavak?

235
Foto: „Avatar“

Sjećate se Avatara, drugog najvećeg filma u istoriji filmova, koji je većina filmadžija odavno zaboravila? Onog s plavim ljudima? Deset godina je prošlo bez nastavka, ali u novom intervjuu pisac-režiser Džejms Kameron ima sasvim logično objašnjenje.

– Ljudi zaista ne razumiju obim i složenost procesa – izjavio je Kameron za „Variajeti“ (Variety), te dodao:

– To je poput snimanja dva i po velika animirana filma. Tipično veliki animirani film traje oko četiri godine, tako da, ako se bavite time, matematikom, sljedeći će doći 2021. godine.

Najpre je planirano da film bude premijerno prikazan u decembru 2014, da bi treći nastavak došao poslije godinu dana, tj. u decembru 2015, što se naravno nije dogodilo. Nakon što je i četrvti film bio u planu, ipak su se opredijelili da premijera bude u decembru 2016, 2017. i 2018. Potom, u januaru 2015. godine objavljeno je da je ipak decembar 2017. godine rezervisan za nastavak Avatara, na šta je Kameron izjavio da je pisanje scenarija odgovorno za ovo dugo čekanje.

– Od 2013. godine do danas uglavnom smo cijeli svijet dizajnirali kroz četiri nova filma – rekao je Kameron.

Foto: Džejms Kameron

– Napisali smo gotove scenarije za sva četiri filma. Uglavnom smo završili sa akcijom uživo. Idemo na proljeće na Novi Zeland na nekoliko mjeseci.

– Bitna stvar za mene nije kada film izađe, već proces njegovog nastajanja – izjavio je reditelj, te dodao da bi volio kada bi nastavci Avatara bili puštani „u najmanjem mogućem razmaku“.

Zoe Saldana ponovo će se naći u ulozi princeze Nejriti, a Semjuel Vorington i u nastavku tumači Džejka Salija. Boginja naučnofantastičnih filmova Sigorni Viver i negativac Stefan Lang takođe učestvuju u nastavku, iako su njihovi likovi umrli u prvom dijelu.

Kameron je istakao da će nastavak imati „porodično-zatvorsku“ tematiku, šta god to značilo. Najavio je još i da će svaki nastavak biti film za sebe, u slučaju da spadate u ona tri odsto koji nisu gledali prvi dio.

– Smješten nekoliko godina nakon događanja u prvom dijelu, Sali je sada poglavica, a Nejriti velika sveštenica njihovog klana, iako će se radnja filma odvijati oko njihove djece. Ono što je još poznato je da će oni krenuti na putovanje iznad šuma Pandore u podvodne i vulkanske nivoe video igrice, od čijeg okuženja će nam „pasti vilica“ – obećava reditelj.

Shodno činjenici koliko traje pisanje scenarija i koliko dugo je film u pripremi, sve ovo lako može biti promijenjeno.

Oficijalni trejler naravno još ne postoji, ali s obzirom na to da je deseta godišnjica Avatara, nije loša ideja da se original ponovo revidira. To nije kulturološka prekretnica kakva želi da bude, ali volite je ili mrzite, možda ste zaboravili koliko su to ambiciozne i epske.