Bakir: Ko ne voli muslimane, neka ide. Vasić: Niko vas ne voli, šta ćemo sad?

77
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Bakir Izetbegović, za politiku izvanredno talentovani budalaš, u ovim predizbornim vremenima daje svakovrsne izjave.

Mi možemo sa svima, sa kraljevima, sa partizanima… Nijemce i ustaše je preskočio.

Mi pružamo ruku svima, da gradimo državu.

Bakir Izetbegović, Mali Mujo Komšić, muslimansko vjersko i političko rukovoditeljstvo, jedini su ljudi koji se bore za državu koju nemaju, koja nije njihova i od koje nikada ništa nije bilo niti će biti.

To je odsjaj neootomanske teritorijalne zbilje, kada su grabili tuđe teritorije i zemlje, bez iakkvog smisla, reda i interesa. Iz čiste bolesti, poznate kao „sultanska groznica“.

Nu.

Bakir, stalno ponavlja upute sa odlaskom hrišćana, opancima i blatom na opancima. Ko ne voli muslimane može da ide.

Ovi drugi političari, među Srbima i Hrvatima, sve goli Europljani i intelektualci (Ivica Vidović), još od desetog vijeka naslijedili političku kokrektnost, miroljubivo koegzistencijalni koitus, ostanulo im od Tite, svjesni velikog potencijala zajedništva, bratstva, suživota… malo se kurči Dodik… ne reaguju na ove ponavljane izjave Bakira Izetbegovića.

Bakir Izetebović, pak, ovim šalje jasne poruke:

  • BiH je Bosna.
  • BiH je „naša“.
  • Morate nas voljeti, poštovati, a ako budete dobri i klanjaćete.
  • Ne možete da učestvujete ni u čemu. Možemo samo da vam uručimo Ahdnamu.
  • Ništa ovdje nije vaše. Za opanke nećemo tražiti ćage…

Nevjerovatno je kako su se muslimani transformisali od okrutnih koljačkih suradnika NDH ustaša i Hitlerovih nacista, do Hase i Huse, Titinih obožavalaca, koji im je oprostio sve i primio ih u ravnopravnost.

Još je nevjerovatnije kako su se Huso i Haso transformisali u krovločne unitariste, osvajače tuđe zemlje i mržnju prema hrišćanima. Od kojih potiču.

To, više, nije samo rukovoditeljstvo, vjersko i političko, to nisu samo četiriprstaši, mladobosanci… to su nove mlade generacije, među kojima najveći dio nikad nije vidio živog Srbina ili Hrvata. Ali emituju ogromnu mržnju prema svemu što nije muslimansko.

Tu drugu transformaciju muslimana u BiH, bolje nego Tito prvu, izveo je Zapad. Po istoj formuli po kojoj je transformisao „Ukrajince“. Nacističke mrzitelje prema Rusima.

I jednima i drugima su genetski usadili kod žrtve, kod države, kod dehistorizacije.

Kakav je politički karakter muslimana BiH, vodljivo je u odnosu prema Hrvatima. Sa kojima su dvaput bili sudionici klanja Srba. Muslimani, danas, Hrvate u BiH, smatraju nižom rasom, poluinsanima. Hrvati, pak, mrze muslimane do neopisivosti.

To sam saznao dok sam bio ministar u Vladi Srpske i išao u Mostar, kod Jelavića. Nisam znao, tada, za mnoge zločine muslimana nad Hrvatima, u ratu. Nisam imao kontakte sa jednima ili drugima. Tada su mi uljudno, u Mostaru, rekli, nije trebalo da ideš preko muslimanskih teritorija.


Muslimani se iz ovog ćorsokaka, sokaka ćorkana, ne mogu izvući. Kao što se nisu mogli izvući iz ustaškoendehaških fašističkih zločina, već im je Tito poklonio život, kao što se nisu mogli izvući iz komunizma, već ratom.

Izlaz će biti rat, raspad, razlaz…

Kako god bude, rukovoditeljstvo muslimana neće umjeti da sačuva ljude, svakodnevne muslimane, od kojih najveći dio nema veze ni sa jednim od ta tri globalna trenda u kojima su stradali.

Ali. I ćutnja se plaća.