Banjac: Odlučni u odbrani interesa Srpske

11
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Lider Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac tvrdi da su predstavnici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj odlučni u odbrani interesa Srpske i njenih institucija.

– Više je nego jasno da je odluka o srpskom jedinstvu, nakon pokušaja visokog predstavnika da nametne zakon bila ispravna. Sada imamo odluku Ustvanog suda BiH koja je protivpravna, a tiče se pokušaja da šume budu oduzete Republci Srpskoj – rekao je novinarima Banjac nakon sastanka predstavnika političkih partija koje čine vladajuću većinu u Republici Srpskoj.

On smatra da dio međunarodne zajednice nije shvatio da Srpska neće sprovoditi odluke kojima se mijenja Dejtonski mirovni sporazum.

– Vladajuća koalicija u Srpskoj je odlučna da ide do kraja, odnosno da odbaci sve buduće odluke OHR-a i Ustvanog suda BiH. Pozivamo dio međunarodne zajednice da se vrate izvornom Dejtonskom sporazumnom! Nećemo imati izbora, ne možemo posustati, a ne možemo nazad – kategoričan je Banjac.

On je istakao da dio međunarodne zajednice mora znati da je Republika Srpska sloboda za srpski narod, te da ukoliko nema poštivanja, Srpska mora naći svoj put.

– Ukoliko dio međunarodne zajednice ne shvati da nametanjima ne može mijenjati Dejtonski sporazum, onda mirnim putem moramo izvesti Srpsku iz BiH. Zašto bi opstala BiH koja ne može da funkcioniše? Zašto bi bili u BiH gdje će nam biti ukinuta sva prava – pita Banjac.

Osvrćući se na pokušaj stvaranja „afere kiseonik“, Banjac je naglasio da je utvrđeno da je medicinski ispravan kiseonik koji se daje pacijentima u bolnicama u Republici Srpskoj.

– Zanimljivo je da je isti kiseonik za pacijente u Federaciji BiH bio dobar, a kod nas kao nije. To dovoljno govori o namjerama – rekao je Banjac.

Kada je riječ o sutrašnjem protestu opozicionih stranaka u Banjaluci, on ističe da opozicija ima pravo na skupove, ali da neće biti onakav kakav su zamislili.