Banjaluka: Puštena u saobraćaj novoizgrađena poveznica Lauša i Paprikovca

170
Foto: Igor Radojičić/Facebook

U Banjaluci je danas u saobraćaj puštena novoizgrađena saobraćajnica vrijedna 2,7 miliona KM, koja povezuje naselja Lauš i Paprikovac.

Saobraćajnicu, takozvanu „paralelu“, koja će smanjiti gužve na Laušu, jednom od najvećih banjalučkih naselja, posebno na Karađorđevoj ulici, svečno su otvorili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Foto: Grad Banja Luka/Facebook

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je izgradnjom ove saobraćajnice Banjaluka dobila značajan infrastrukturni projekat, koji će povezati dva naselja, te omogućiti bolju vezu sa Univerzitesko kliničkim centrom (UKC).

– S obzirom na to da i sama živim ovdje, bila sam svjedok kako su tekli radovi i drago mi je da smo mi u republičkim institucijama bili na raspolaganju svim idejama i planovima lokalne vlasti – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Cvijanovićeva je navela da je Banjaluka grad koji je ugodan za život i pezionerima i djeci i porodicama, te da to svi treba da cijene.

– Idemo krupnim koracima naprijed, a to ne možete raditi ako nemate viziju, ako samo pričate i kritikujete a niste zasukali rukave. Bez rada nema puta, mosta, vrtića, škole niti bilo čega drugog – poručila je predsjednik Srpske.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Ona je dodala da je ovo zajednički uspjeh lokalne i republičke vlasti, jer svaki infrastrukturni projekat znači korak naprijed za Republiku Srpsku.

– Ponosni smo što smo uvijek bili na tom putu da izgrađujemo, svaku opštinu, svaki grad. Otkako imamo ovu gradsku vlast dokazali smo da je svako naselje važno, da nema naselja u kojem se nešto nije uradilo ili bar ne postoji plan da se nešto učini – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da ovo nije samo saobraćajnica grada ili dva naselja koja spaja, nego značajan objekat za Republiku Srpsku.

– U UKC dolaze građani iz svih krajeva Srpske, a ovom saobraćajnicom im omogućavamo još bolji pristup najvećoj zdravstvenoj ustanovi – rekao je Višković.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da naselje Lauš izgradnjom ove saobraćajnice dobija potpuno novi oblik, te da je ova putna komunikacija primjer urbane gradnje 21. vjeka.

Riječ je o saobraćajnici dugoj 800 metara, vijaduktom od 80 metara, a uz ulicu urađena je i sva ostala potrebna infrastruktura. „Paralela“ je zbog konfiguracije terena jedna od najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata u gradu.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

U okviru izgradnje nove poveznice između ova dva naselja izgrađen je i kružni tok u Ulici Jovana Raškovića.

Ovo je već dvanaesta kružna raskrsnica koja je urađena u protekle četiri godine.

Foto: Igor Radojičić/Twitter

Uporedo sa izgradnjom „paralele“ u pripremi je i nova linija javnog prevoza koja će saobraćati preko novoizgrađene saobraćajnice i tako spojiti više gradskih naselja sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske.

Riječ je o novoj liniji „Lauš-Paralela-Centar-Zeleni most“, koja će nositi oznaku „linija broj sedam“.