Bario: Spomen bez krsta na Kazanima – novi šamar hrišćanstvu

56
Foto: novosti.rs

Patrik Bario, član Međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, rekao je da je spomen stradalim pravoslavcima bez krsta na Kazanima u Sarajevu novi šamar hrišćanstvu u BiH, ali i u cijeloj Evropi.

Bario je istakao da nije iznenađen što se na obilježju srpskog stratišta – jame Kazani u Sarajevu neće naći prigodan tekst, gdje će jasno pisati da su tu Srbi bili žrtve, a dželati njihove komšije muslimani.

– Da na monumentu baram piše iz koga naroda su ubice, a ko su bile žrtve, tada bi možda mogla da stoji poruka nazovi Sarajlija: „Zauvijek ćemo se sa tugom i poštovanjem sjećati naših ubijenih sugrađana“. Ovako spomenik ne može da služi na čast Bošnjacima koji ga podižu zbog saosjećanja sa nekadašnjim komšijama kojih više nema – ocijenio je Bario za „Večernje novosti“.

On ističe da cilj ovog spomenika svakako nije sjećanje na Srbe.

– Da jeste, imena žrtava bi bila na ćirilici i na spomeniku bi stajao i vjerski simbol zbog kojih su ti ljudi izvođeni iz svojih kuća i bacani u jamu – naglašava Bario.

On napominje da su samo do prije neku godinu napadane srpske crkve u Sarajevu i skrnavljeni spomenici, te da nikada nije dozvoljeno, čak ni u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, da se postavi tabla na kojoj bi pisalo da se tu maja 1992. godine desio zločni na pripadnicima JNA koji su se mirno, prema dogovoru, povlačili iz grada.

– Sarajevo neće da se zna istina – rekao je Bario.

On je istakao da je strategija islamista u BiH bila, a i sada je, da se eliminišu hrišćani i stvori neka vrsta kalifata.

– Prema svemu što sam vidio tokom ratnih sukoba na teritoriji bivše SFRJ, a docnije pročitao, islamizacija Evrope je počela u Sarajevu. Muslimanska braća, uz podršku Amerikanaca nisu žalili ni novac ni ljude da se to ostvari – rekao je Bario.

Bario je naglasio da je baš svima i na Balkanu i u svijetu očigledno da je Republika Srpska jedino bezbjedno mjesto za srpski narod u BiH i da samo izvorni Dejtonski sporazum garantuje Srbima da neće preglasani i da se neće zanemariti njihov interes.

– Sve što je napisano u Dejtonu treba da se vrati Republici Srpskoj, uključujući i diplomatiju, vojsku i policiju. Riječ nezavisnost koju srpski političari u Republici Srpskoj upotrebljavaju je kontraproduktivna i pruža alibi islamistima za njihove akcije – smatra Bario.

Osvrnuvši se na samoproglašeno Kosovo, Bario je poručio da se ne smije dozvoliti da ijedna zemlja više prizna tu lažnu državu.

Francuski pukovnik Patrik Bario, koji je i ugledni medicinski stručnjak, dvije godine je radio sa grupom stručnjaka okupljenih oko izraelskog istoričara Rafaela Izraelija na istraživanju sudbine Srba u gradu na Miljacki.

U aprilu je na srpskom i engleskom jeziku objavljena obimna studija na oko 2.400 strana o događanjima u Sarajevu tokom posljednjeg rata u kojoj se optužuje SDA i Alija Izetbegović za „planiranje sukoba i istrebljenje hrišćana sa teritorije koja je bila pod njegovom kontrolom“.