Basketaši Srbije nadigrali Litvance i osvojili Svjetsko prvenstvo

13
Foto: FIBA

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 savladala Litvaniju sa 21:16 i osvojila Svjetsko prvenstvo u Antverpenu. Ovo je peto zlato za srpsku selekciju na sedam održanih šampionata svijeta. Bronzanu medalju osvojila je selekcija Francuske. Za najboljeg igrača turnira izabran je Dejan Majstorović.

Basketaši Srbije nastavljaju dominaciju na svjetskoj pozornici. Osvojena je još jedna zlatna medalja, ukupno peta na Svjetskim prvenstvima. Litvanci nisu uspjeli da se suprotstave srpskoj selekciji. Srbija od starta napravira razliku koju je održavala do kraja meča.

Počelo je sjajnom serijom od 5:0, koja je donekle sputala protivnika koji nije uspio da se oslobodi grča do kraja susreta. Nastavila je srpska selekcija u istom ritmu, agresivnom odbranom uspjeli su da zaustave protivnika da uhvati priključak.

Protivnik je sa nekoliko dvojki najviše uspio da priđe na minus tri – 13:10. Srbi su imali spreman odgovor. Već sredinom meča vidjelo se da on neće trajati svih deset minuta igre. Tako je i bilo.

Srpski basketaši ponovo pojačavaju, a tačku na meč sa linije slobodnih bacanja stavio je Branković, koji je pogodio drugo slobodno bacanje za konačnih 21:16.

Srbija je na turniru ostvarila maksimalnih sedam pobjeda – u grupi je nadigrala Novi Zeland (21:19), Portoriko (21:19), Francuska (22:15), Brazil (22:7), u četvrtfinalu olimpijskog šampiona Letoniju (22:17), u polufinalu domaćina Belgiju (17:12) i na kraju Litvaniju.

Prethodno, Srbija je prvak svijeta bila 2012, 2016, 2017. i 2018, dok je 2014. osvojila srebrnu medalju.