Bećković: Odgovori na sva pitanja su u jednoj knjizi – Bibliji

39
Foto: Nemanja Jovanović/ekspres.net

Srpski akademik Matija Bećković izjavio je povodom Svjetskog dana knjige da je epidemija virusa korona mnogo učinila za knjigu jer su počeli da je čitaju i oni koji ranije nisu i da tragaju za nekim odgovorima, a svi oni sadržani su u jednoj jedinoj knjizi – Bibliji.

– Svi traže knjigu u kojoj je već opisano ono što doživljavamo, mislim na cijelu ovu koronu i pandemiju koja je ujedinila čitav svijet. Svi traže tu jednu knjigu, a ne moraju mnogo da je traže. Postoji samo jedna jedina knjiga i u njoj je to sve već opisano – rekao je Bećković Srni.

On je istakao da je, „možda, i neka pravda da i mi doživimo nešto što su doživjeli naši preci u prethodnim vijekovima“.

U osvrtu na atmosferu koja je pratila ovogodišnje obilježavanje Vaskrsa u Srbiji i u svijetu, Bećković je rekao da je nekada samo Pilat „prao“ ruke, a da to danas čine svi.

– Nekada, prije dvije hiljade godina samo je on prao ruke, a poslije dvije hiljade godina peru ih svi svaki dan. Sve češće i duže. Već je neki sveštenik rekao kako je Pilat stavio stražu oko Hristovog groba, da mu ne da da vaskrsne, a ovih dana smo gledali straže ispred naših crkava – naveo je Bećković.

Govoreći o svom stvaralaštvu, Bećković je rekao da je ono što on sam sebi nije uspijevao da zabrani, a to je da ne izlazi iz kuće, učinila korona tako da u vrijeme epidemije mnogo radi i ima posla za svojim stolom za još sto godina.