Bevanda: PDV ostaje 17 odsto

61
Foto: Midhat Poturović/RFE-RL

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je u razgovoru za Fenu kazao kako očekuje da će se ubrzati proces usvajanja budžeta institucija BiH za 2020. godinu, te da ukoliko bi to zavisilo samo od Ministarstva finansija i trezora BiH i njega, budžet bi već bio usvojen.

Već duže vrijeme aktuelna tema je raspodjela prihoda od PDV i neke najave o povećanju istog ili uvođenju diferencirane stope.

Upitan o tome, ministar Bevanda kaže da će biti direktan o ovoj temi, „jer razne varijacije su rasprave o tome dovele do apsurda“.

– Dakle, u proceduri donošenja Zakona o PDV ključni je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i to tijelo, na čijem sam čelu, usvojilo je nacrt zakona o PDV i time je on već u proceduri. Taj je nacrt ranije upućen entiteskim nadležnim komisijama da se izjasne o tome, što je u skladu s procedurama bila obveza – kaže ministar finansija i trezora BiH.

Napominje da nova zakonska rješenja moraju proći javne konsultacije, pa tako i ovo, i niko ko je zainteresovana strana ne može biti uskraćen da bi dao mišljenje, primjedbe ili sugestije.

Pa, dodaje on, “mediji javljaju svakog dana da je ovo ili ono udruženje iznijelo svoj stav o novom nacrtu zakona, dalo prijedlog da se izmijeni ovo ili ono”.

– Znači, kao neko ko je akter ovih dešavanja, kao neko ko je čitao i razmatrao nacrt zakona o PDV i čiji potpis se stavlja na dokumentaciju da bi zakon uopšte krenuo dalje u proceduru, tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV i ona ostaje 17 odsto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s europskim direktivama i osavremenjen, a umnogome će olakšati rad poslovnim subjektima – pojasnio je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima, svaka promjena koja se tiče prijave i obračuna PDV je složen posao za UIO i sve što se radi mora počivati na sveobuhvatnim analizama.

Bevanda ističe da je riječ o sistemu koji se ne može mijenjati preko noći i koji može povući za sobom negativne posljedice ukoliko mu se površno pristupi.

– Zato ja insistiram da se sve temelji na anlizama i na evropskim iskustvima, a kada zakon dođe pred Savjet ministara i poslanike onda ćemo vidjeti koliko će biti prihvatljiv. Za sada, jedina adresa za taj zakon je Upravni odbor UIO, kao i za raspodjelu PDV i utvrđivanje koeficijenata, čim se entitetske vlade dogovore, jer su tu obavezu preuzeli na sebe i očekujemo njihov sastanak uskoro – rekao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u razgovoru za Fenu.