Blagojević: Nastavlja se teško nezakonit rad CIK-a BiH

28
Foto: ATV

Nastavlja se teško nezakonit rad Centralne izborne komisije i ozbiljno kršenje Izbornog zakona, izjavio je profesor ustavnog prava Milan Blagojevoć, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Blagojević je napomenuo da Izborni zakon ne dozvoljava CIK-u BiH da sam od sebe donese odluku o kontrolnom brojanju kad već ima zahtjeve političkih subjekata.

– CIK nije dao ikakve razloge za donošenje odluke o ponovnom brojanju. To što članovi CIK-a rade, osim Vlade Rogića koji je glasao protiv ovakve odluke, predstavlja ozbiljno kršenje Izbornog zakona i zloupotrebu položaja – rekao je Blagojević.

Govoreći o tome što je Miloradu Dodiku umjesto dobijenih 157 glasova na biračkom mjestu Centar 2-8 (034B231, Osnovna škola „Ivo Andrić“, učionica 7) u Banjaluci, u konačni zapisnik upisano nula glasova, Blagojević naglašava da je to klasičan oblik izborne prevare i falsifikovanje izbornog rezultata.

– To je nešto što je veoma ozbiljno. Ne mogu da vjerujem da se takva greška potkrala usljed nemara. Kad neko upiše nulu umjesto 157 to ukazuje na ozbiljnu osnovanu sumnju da je to namjerno učinjeno – istakao je Blagojević.