Blagovijesti u Manastiru Tvrdoš: Presveta Bogorodica je Boga očovječila da bi on nas ljude obožio

88
Foto: Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska

Na praznik Blagovijesti, dan kada se Hrišćani podsećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Presvetoj Bogorodici javio blagu vijest da će roditi Sina Božijeg, Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Tvrdoš služili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, umirovljeni episkop Atanasije i iguman tvrdoški Sava, uz sasluženje i prisustvo bratstva ove svete porodice, budući da je Manastir, u skladu sa preporukama državnih organa i nadležnog episkopa, privremeno zatvoren za vjernike u okviru prevencije i zaštite od virusa korona.

Sabranima se obratio umirovljeni episkop Atanasije koji je istakao da današnji praznik otkriva vječnu Tajnu Svete Trojice, i da vječni savjet Svete Trojice danas počinje da se ostvaruje.

– Zato se kaže u troparu da je ovo početak i glavnina našega spasenja. Sin Božiji postaje sin čovječiji od Svete Djeve, uzimajuću ljudsku, Adamovu prirodu i sjedinjujući je sa svojom Božanskom prirodom bez slivanja, ali u najtješnjoj zajednici bogočovječanskoj, kako je govorio danas takođe slavljeni Prepodobni otac Justin novi – naglasio je vladika Atanasije.

Foto: Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska

On je podsjetio na riječi prepodobnog oca Justina: ”Da nije bilo Presvete Bogorodice ljudi bi postali demoni”.

– Presveta Bogorodica je ta koja je Boga očovječila da bi on nas ljude obožio. Sin Božiji postao je sin čovječiji da bi ljude učinio sinovima božijim – rekao je vladika Atanasije istakavši da je ovaj praznik slavljenje Presvete Bogorodice koja je igumanija Svete Gore, ali i Igumanija cijele crkve.

– Hvala našem preosvećenom vladici što je blagoslovio da ja pozdravim danas ovdje vas i njegov dolazak ovdje među nas, to je za nas radost. Hvala mu za ovu blagodat što je došao na ovaj praznik Blagovijesti da se radujemo ovoj zajednici ljubavi, zajednici Svete Trojice, ljubavi Boga Oca, blagodati Gospoda Hrista i zajedništvu Duha svetoga, i hvala ocu Justinu što je udostojio se da ga Gospod na današnji dan pošalje na svijet i da ga na današnji dan uzme. Bio sam svjedok kako je divno preminuo i otišao u naručje Gospoda svoga koga je toliko volio da je svo njegovo bogoslovlje bilo zasnovano na Hristu, na Bogočovjeku – zaključio je vladika Atanasije.