Koronavirus proglašen kao globalna zdravstvena opasnost

24
Foto: REUTERS/Athit Perawongmeth

Koronavirus je proglašen globalnom krizom od Svjetske zdravstvene organizacije, jer se epidemija nastavlja širiti izvan Kine.

Smrtonosni koronavirus, koji je dosad odnio 107 života, a 4.474 ljudi smjestio u bolnice, sve se brže i lakše širi. Tako je za samo 24 sata od ove opasne zaraze preminulo 25 i obolio čak 1.771 čovjek, a ljekari upozoravaju da može da se prenese i na samo dva metra udaljenosti, ali i da su pacijenti zarazni i u vrijeme inkubacije.

Najveći broj novooboljelih i dalje je u kineskom gradu Vuhanu, odakle je krenula epidemija, dok je u drugim djelovima zemlje registrovano nešto više od 50 slučajeva. Kada je riječ o umrlima, samo jedan nije bio iz Vuhana, jer je u ponedjeljak preminuo i jedan pacijent u Pekingu. Nacionalna zdravstvena komisija Kine juče je upozorila da novi koronavirus može da se prenese čak i sa dva metra udaljenosti.


Kako piše BBC, nakon slučaja na Tibetu, novi koronavirus potvđen je u svim kineskim regijama.

Zdravstvena komisija kineske provincije Hubei, saopštila je da je broj umrlih u toj provinciji do 29. januara povećan na 162. Glavni grad ove provincije, Vuhan, žarište je koronavirusa.

Cong Nanšan, jedan od vodećih kineskih stručnjaka za respiratorne bolesti, izjavio je da očekuje da će vrhunac zaraze koronavirusom doći za 10 dana.

Drugi kineski stručnjaci pak smatraju da bi do vrhunca trebalo da dođe tek za nekoliko nedjelja, a Gabriel Leung, iz kineskog Instituta za javno zdravlje, smatra kako će do najvećeg broja zaraženih epidemijom u glavnim kineskim gradovima doći u aprilu ili maju i da će se pad broja oboljelih početi da primjećuje u junu i julu.

Zbog epidemije koronavirusa, nova bolnica sa 1.000 kreveta otvorena u gradu u blizini Vuhana, gdje je izbila bolest.

Regionalni medicinski centar planine Dabie od sinoć prima pacijente, nakon što su radnici proveli samo 48 sati adaptirajući praznu zgradu.

Kineska komisija za kontrolu saopštila je da će najoštrije kazniti sve državne službenike i zvaničnike koji na poslu ne budu poštovali mjere propisane u borbi protiv koronavirusa.

Svi koji ne budu poštovali i izvršavali upustva kineskog predsjednika Si Đinpinga u borbi protiv koronavirusa biće kažnjeni, prenosi Rojters.

Takođe se navodi da će biti kažnjen svako ko ne vrši svoju dužnost i zloupotrebljava sredstva i materijale namijenjene spasavanju.

Osim Kine, za sada je poznato da su registrovani slučajevi u još 16 zemalja. Oni koji u svoje zemlje dolaze iz Kine prolaze medicinske provjere od samog ulaska u zemlju.

Svjetska zdravstvena organizacija će danas ponovo zasjedati i odlučiti o mogućem proglašenju globalnog vanrednog stanja zbog koronavirusa.

Gugl zatvorio sve kancelarije u Kini zbog straha od virusa

Strah od koronavirusa natjerao je kompaniju Gugl da zatvori sva svoja predstavništva u Kini, kao i u Hongkongu i na Tajvanu.

Kancelarije Gugla zatvorene se povodom proslave kineske Nove godine, ali će ostati zatvorene do daljnjeg.

Gugl ima predstavništva u Pekingu, Šenženu, Guanhgdžou, Šangaju i Hongkongu, kao i pet kancelarija na Tajvanu.

Portparol Gugla kazao je da su objekti zatvoreni u skladu sa smjernicama vlade, prenio je portal Indeks.

Kompanija je savjetovala zaposlenima koji su trenutno u Kini, kao i onima kojima se bliža rodbina vraća iz Kine, da se vrate kući što je pre moguće i da rade od kuće najmanje 14 dana od dana povratka.

Potvrđen peti slučaj koronavirusa u Francuskoj

U Francuskoj je potvrđen peti slučaj novog koronavirusa, saopštila je danas francuska ministrka zdravlja Anjez Buzin, navodeći da je reč o kćerki 80-godišnjeg muškarca, koji je takođe zaražen i nalazi se u bolnici.

Buzin je dodala da će prvi avion, kojim će francuski državljani biti vraćeni iz kineskog gada Vuhana, žarišta epidemije, poletjeti kasnije danas za Kinu, dok će drugi avion poletjeti sutra ili u petak, prenosi Rojters.

Francuska je u petak potvrdila tri slučaja zaraženosti koronavirusom, a juče četvrti.

– Sada imamo pet slučajeva, od kojih su dva na posmatranju – rekla je Buzin na konferenciji za novinare.