Bogosluženja bez prisustva i učešća vjernika

10
Foto: A. Stanković/RAS Srbija

Eparhija Srpske pravoslavne crkve, Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, saopštila je da neće prekidati bogoslužanja, ali da će se ona od danas, pa sve dok nadležni organi ne donesu drugačiju odluku, obavljati bez prisustva i učešća vjernog naroda.

U saopštenju Mitropolije navodi se da će, u skladu sa mjerama institucija Hrvatske na suzbijanju širenja virusa korona, hramovi biti otvoreni za ličnu molitvu uz pridržavanje svih neophodnih mjera zdravstvene zaštite.

– Pozivamo vjerni narod da se za sve svoje duhovne potrebe obrate svojim parohijskim sveštenicima koji će ih posavjetovati oko svega i pomoći u svemu, a prvenstveno u vezi sa pričešćivanjem u novonastalim okolnostima – navedeno je saopštenju koje su potpisali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop gornjokarlovački Gerasim, episkop slavonski Jovan, episkop dalmatinski Nikodim, episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Mitropoliti i episkopi navode da u potpunosti podržavaju sve mjere i napore hrvatske Vlade kako bi se borba sa zarazom što prije okončala.

– Molimo se Gospodu da podari svima, a prije svega zdravstvenim radnicima, snagu, dobru volju, strpljenje i međusobnu ljubav, znajući da nijedno iskušenje, pa ni ovo, nije veće od duhovnih sila koje nam je Bog podario. Pogotovo nas krijepi saznanje da nas Bog nikad ne ostavlja. Iskoristimo ovaj trenutak da se intenzivnije pogruzimo u ličnu molitvu i da, suočeni sa svojevrsnom izolacijom, posvetimo novostečeno vrijeme svojim porodicama koje često, opterećeni drugim brigama, zapostavljamo – ističe se u saopštenju.