Borelov cilj – obnova dijaloga Beograda i Prištine

15
Hozep-Borelj
Foto: EFE

Uoči posjete Žozepa Borela Srbiji, njegov portparol Peter Stano ističe da je Borel naglasio važnost rada na obnavljanju razgovora Beograda i Prištine.

Borel je to istakao u telefonskom razgovoru sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem početkom mjeseca.

Šef diplomatije EU Žozep Borel u petak stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji čiji je, kako navodi Blic, glavni cilj oživljavanje dijaloga između Beograda i Prištine, a Stano napominje za taj list da je Borel odlučan u namjeri da se to i dogodi i da očekuje da će obje strane brzo ispuniti svoje obaveze.

Stano je rekao da je Borel potvrdio nedavno u Berlinu da će se EU i on lično truditi da daju sve od sebe kako bi olakšali dijalog.

– U više navrata podvukao je odlučnost i lični angažman kao posrednika u dijalogu. U komunikaciji sa predsjednicima Srbije i Kosova početkom mjeseca, istakao je važnost rada na obnavljanju razgovora – rekao je Stano.

On je naveo da EU očekuje da „Srbija i Kosovo brzo ispune obaveze i pokrenu dijalog s obzirom na direktnu vezu između normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva njihovih težnji“.

– Cilj dijaloga je zaključivanje održivog i pravno obavezujućeg sporazuma kojim se jednom za sva vremena rješavanju sva pitanja između Srbije i Kosova, u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, sporazum koji će podržati države članice EU i region – poručio je Stano.

Kako je ranije najavljeno u Evropskoj službi za spoljne poslove, tokom dvodnevne posjete Srbiji Borel će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem kao i predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.