Boriša Simanić hitno operisan, osjeća se dobro

5
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Krilni centar srpske reprezentacije Boriša Simanić neće biti na raspolaganju Svetislavu Pešiću u nastavku Svjetskog prvenstva. Košarkaš Saragose dobio je jak udarac tokom utakmice sa Južnim Sudanom, zbog kojeg je morao odmha da napusti igru.

Košarkaški savez Srbije oglasio se saopštenjem povodom situacije sa Simanićem.

– U duelu ispod koša Srbije, pred kraj jučerašnjeg meča, Simanić je dobio jak udarac laktom u predelu bubrega. Procena sudija, čak i nakon gledanja ponovnog snimka je da prilikom udarca nije bilo namjere, ali Simanić zbog bolova nije mogao da nastavi meč. Odmah po izlasku iz igre, Boriša Simanić je upućen na urgentno odjeljenje bolnice u Manili, gdje je prvo zadržan na ispitivanju, da bi u toku noći pod nadzorom doktora reprezentacije Srbije, prof. dr Dragana Radovanovića i operisan. Boriša se osjeća dobro, bubreg i sve funkcije su sačuvane, ali je nakon operacije završio svoje učešće na Svjetskom prvenstvu. Košarkaški savez Srbije, svi reprezentativci i članovi stručnog štaba žele Boriši Simaniću brz i uspješan oporavak – ističke Košarkaški savez Srbije u saopštenju.

U trenutku duela Nunija Omota i Boriše Simanića rezultat je bio 106:80, a do kraja utakmice ostalo je manje od dva minuta.

Simanić ima 25 godina, visok je 211 centimetara, a već godinama je član seniorske reprezentacije Srbije, prije svega u kvalfikiacionim „prozorima“ za velika takmičenja. Treba naglasiti da je Simanić bio apsolutno uvijek na raspolaganju državnom timu Srbije, bez obzira na stepen kvaliteta protivnika i fazu takmičenja. Na Svjetskom prvenstvu u Manili prvi put u karijeri našao se u konačnom sastavu reprezentacije za neki veliki turnir.

Bio je član i mlađih reprezentativnih selekcija, a na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina osvojio je srebrnu medalju 2013. godine u Ukrajini.

Profesionalnu karijeru počeo je 2014. godine u Crvenoj zvezdi, a nastupao je još i za FMP i Megu, pre nego što je u leto 2022. godine prešao u Saragosu.

Srbija nema sreće sa povredama tokom tekućeg Mundobasketa. U prve dvije utakmice po jedan igrač „Orlova“ takođe je morao da napusti parket zbog povrede. Protiv Kine to je bio Filip Petrušev, a protiv Portorika Aleksa Avramović. Obojica su iskrenuli skočni zglob. Srećom, njihove povrede su daleko manje ozbiljne i oni ostaju u sastavu tima, spremni da pomognu ekipi u narednim utakmicama.

Od starta priprema reprezentaciju Srbije su zbog povreda morali da napuste Ognjen Jaramaz, Aleksej Pokuševski, Dušan Beslać i Uroš Trifunović, a najveći dio priprema je zbog bolesti propustio Alen Smailagić, pa se nije ni našao na spisku putnika za Manilu. Na spisku selektora Pešića se zbog povrede nije našao ni kapiten Vladimir Lučić, koji je operisan po završetku sezone u Bajernu.