Branka Veselinović napunila 102 godine

272
Foto: ekspres.net

Čuvena srpska glumica Branka Veselinović danas puni 102 godine. Za 80 godina karijere, glumila je u više od 100 predstava u pozorištu i više od 50 televizijskih serija i filmova, a dobitnica je i mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

– Ja imam toliko mnogo uzbuđenja, igrala sam sa penzionerima na otvorenom. Bila sam i u Novom Sadu, a ovo što se dešava, nisam pila, nisam pušila, ne idem po školama, bolnicama -rekla je Branka Veselinović povodom svog 102. rođendana.

Posljednja iz redova osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta, stupila je prvi put na scenu davne 1938. godine u predstavi „Karlova tetka“ Narodnog pozorišta Dunavske banovine u Novom Sadu. Sa suprugom Mlađom osnovala je Fond za pomoć invalidnoj djeci, od njihovog novca već godinama nagrađuje se i najbolji glumac u sezoni JDP.

Foto: ekspres.net

Družila se i sa čuvenom srpskom pjesnikinjom Desankom Maksimović.

– Putovala sam s njom, ona je mene izabrala da idemo zajedno. I Mira Stupica je išla sa nama. Ja sam išla i u Ameriku sa Desankom. Ona nije htjela, ali smo je ubijedili da ide sa nama da gostujemo za naše – rekla je glumica, koja je spomenula svog pokojnog supruga Mlađu Veselinovića.

– On je završio tri fakulteta, Filozofski, Filološki i Kembridž. Negdje ga je Mira Stupica vidjela u našem pozorištu kako recituje pjesmu, a ja sam ga pitala kako se zove, a on mi je rekao Mlađa Veselinović – prisjeća se ona, dodajući da je tada Mlađi rečeno da „neće više biti pukovnik, nego će biti glumac“.

– Mi smo igrali momka i djevojku i tako smo se zaljubili i zavoljeli – rekla je Branka, dodajući da joj Mlađa stalno nedostaje.

– Pitanje je karaktera, godišta, ko je mlađi ili stariji u bračnom odnosu. Treba da se vole, da vjeruju. Meni nikada nije bilo dosadno – dala je glumica savjet za dobar brak.