Brnabić: Način postavljenja visokog predstavnika više nego upitan

11
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je način na koji je postavljen novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit više nego upitan, i da neće biti lako, ali da se Srbija nada jednom konstruktivnom i korektnom odnosu sa njim.

– Da je laka situacija? Nije. Izuzetno je teška. Ne znam koliko je na ovaj način postavljanje visokog predstavnika u skladu sa vladavinom prava, ali njima je sve dozvoljeno i sve moguće – rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da onda, poslije svega, dođu ti neki koji su tako postavili visokog predstavnika i pričaju joj o vladavini prava.

– Nisam Šmita nikada upoznala. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ga zna jako dobro i znaju se dugi niz godina. Tako da sam u u razgovoru sa Vučićem nekako shvatila šta su očekivanja i čemu možemo da se nadamo tu i da opet neće biti lako, ali ja se nadam jednom konstruktivnom i korektnom odnosu – rekla je Brnabićeva za TV Pink.

Premijer Srbije je istakla da u potpunosti razumije i bijes i frustraciju i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Srpske Radovana Viškovića i svih političkih predstavnika i vlasti i opozicije Republike Sprske.

– Potpuno mogu to da razumijem – istakla je Brnabićeva, komentarišući nedavni sastanak u Beogradu Vučića sa političkim predstavnicima vlasti i opozicije Republike Srpske.

Brnabićeva je ocijenila da je Vučić jedina osoba koja može sve njih skupi na jednom mjestu, te da su to oni i sami na sastanku rekli.

– Vučić je jedina osoba koja, kada Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske, predloži sastanak, on kaže – ovdje je potrebno nacionalno jedinstvo i pozove sve, da svi i dođu. To su svi oni i sami rekli – „predsjedniče Vučiću, vi ste jedina osoba koja sve nas može da okupi na jednom mjestu u isto vrijeme u jednoj prostoriji“ – navela je ona.

Brnabićeva je rekla da je i povodom toga što Vučić može da ujedini i poziciju i opoziciju u Srpskoj, ponovo razmišljala koliko bi lako bilo svim onima koji žele da destabilizuju region, Srbiju, srpski narod, gdje god živio, da uradi samo jednu stvar – da nema Aleksandra Vučića.

Brnabićeva je rekla da svaki dan razmišlja o dvije stvari – o vladavini prava i o bezbjednosti Vučića, naročito poslije posljednje veoma ozbiljne prijetnje smrću i metkom devet milimetara, koju mu je preko društvenih mreža uputio odbjegli kriminalac Petar Gvozdenović.

Ona je dodala da Petar Gvozdenović nije neko ko se napio pa pod uticajem alkohola i tvitnuo ili neka isfrustrirana žena, koja prijeti, što se dešava skoro svaki dan, nego je to ozbiljan kriminalac, koji je u bjekstvu i za koga državni organi Srbije ne znaju gdje je i koji je nedostupan srpskim nadležnim organima.