Brnabić: Srbija se zalaže za Dejtonski mirovni sporazum i nepovredivost Republike Srpske

8
Foto: SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Banjaluci da Srbija želi mir, stabilnosti i saradnju, te moli za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je Srpska nepovrediva i neprikosnovena.

– Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Molimo i za poštovanje srpskog naroda i uvažanje svih njegovih prava ma gdje da živi. Protivimo se urušavanju Dejtonskog sporazuma, a posebno dovođenje u pitanje ingerencija Republike Srpske – rekla je Brnabićeva na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je istakla da je prisutna nevjerovatna inverzija koja se sastoji od toga da oni koji se stalno pozivaju na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma budu prokazani da priželjkuju nestabilnost i probleme, a oni koji javno kažu da bi bilo bolje bez Sporazuma zalažu se za mir i stabilnost.

– Istina je suprotna ovome što sam navela. Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, kao i nepovredivost Republike Srpske. Oni koji javno priželjkuju rušenje Dejtonskog sporazuma žele neizvjesnost, probleme u regionu – dodala je Brnabićeva.

Foto: SRNA

Ona je ponovila da se Srbija protivi urušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a posebno u smislu slabljena i dovođenje u pitanje postojanja Republike Srpske, njenih ingerencija i opstanka.

Brnabić: Svesrpski sabor i deklaracija nisu usmjereni protiv bilo koga

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Banjaluci da je održavanjem Svesrpskog sabora slavljeno zajedništvo i sve ono što spaja Srpsku i Srbiju i da ništa nije bilo usmjereno protiv bilo koga.

– Ovaj sabor bio je dan u kome smo uradili za nas nešto što je važno, a nikako nešto protiv nekoga. Posebno mi je drago što sam ovde sa vama nedugo nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda – rekla je Brnabićeva na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je naglasila da se Deklaracijom i Svesrpskim saborom sasvim otvoreno i nedvosmisleno pozva na mir i međusobno poštovanje, kao i na pijetet za sve žrtve i puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Deklaracijom nismo uvredili nijedan narod, niti povredili teritorijalni integritet neke države. Deklaracijom i Saborom smo se bavili sadašnjošću i potrebom da sačuvamo srpski jezik, kulturu, istoriju, tradiciju i običaje – istakla je Brnabićeva.