Brnabić u Prebilovcima: Mjesto najstrašnijeg stradanja Srba

23
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Prebilovcima da je to mjesto najstrašnijeg stradanja srpskog naroda koje govori o onome kroz šta je srpski narod prošao, o kompleksnosti regiona i koliko je teško i koliko će dugo trebati za pomirenje, ali da se mora boriti za drugačiju i bolju budućnost.

– Hama nema budućnosti bez pomirenja, bolje komunikacije, boljeg razumijevanja i bolje saradnje – rekla je Brnabićeva prilikom posjete crkvi Vaskrsenja Hristovog i spomen-kosturnici u Prebilovcima.

Ona je naglasila da je morala svratiti u Prebilovce prilikom posjete Hercegovini, jedno od najvećih srpskih stratišta.

– Teško je ovdje biti i ponovo čuti priču o kojoj sam samo čitala ali govori dosta o onome kroz šta je srpski narod prošao. Govori takođe i mnogo o kompleksnosti našeg regiona i koliko je teško i koliko će dugo trebati za pomirenje zato što ovo nije bilo samo stratište 1941. godine i tokom Drugog svjetskog rata i u okviru NDH, već takođe nažalost i 1992. godine – podsjetila je Brnabićeva.

Foto: SRNA

Ona je istakla da se svi moraju okrenuti budućnosti i praštati.

– Moramo se boriti za drugačiju i bolju budućnost za bolje povezivanje i razumijevanje među narodima jer ništa nam drugo ne preostaje da bi ljudi ostali i živjeli, ne samo u Prebilovcima već i na ovim prostorima. To je ono što dugujemo i Svetim Prebilovačkim mučenicima. Osjećam se ponizno što sam došla i upoznala narod ovdje – zaključila je Brnabićeva.

Paroh čapljinski Marko Gojačić rekao je da je današnji dan istorijski za Prebilovce zbog posjete premijera Srbije.

– Da jedan državnik Srbije dođe i posjeti nas i da nam da podršku, snagu i motivaciju da ovdje opstajemo i ostajmo. Veoma smo ponosni što ste došli da obiđete ovu malu zajednicu koja jeste mala ali koja živi duhom vaskrsenja kao što je i ovaj hram iz mučeničkih kostiju vaskrsao i ovako danas svijetli i obasjava ovaj svijet i zemlju u kojoj živimo – rekao je Gojačić.