Budimir: Nije realno da CIK vrši žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda

6

Nije realno da Centralna izborna komisija BiH vrši žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH jer za to postoji Narodna skupština Republike Srpske, izjavio je profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir.

– To nema nikakve veze. Zašto postoji Narodna skupština, zbog čega nam treba parlamentarna demokratija ako ćemo kuglicama da izvlačimo ko će da bude predstavnik u Domu naroda? Sve to predstavlja krah, ne demokratije, nego zdravog razuma – rekao je Budimir.

Govoreći o blokadi Doma naroda od Bošnjaka zbog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, Budimir je ocijenio da je to model njihove politike i da im uopšte nije stalo do evropskog puta.

– Model te politike jeste da blokiraju institucije na nivou BiH kad god treba da se desi neki sporazum. Bošnjaci u Domu naroda ne žele da se donese nijedan zakon koji bi bio u skladu sa ustavom. To je model ponašanja. Kada im treba, Bošnjaci koriste pritisak sa Zapada, iz Brisela, Vašingtona i Londona, kako bi bio izvršen pritisak i bila okrivljena Republika Srpska, dok će institucije na nivou BiH raditi samo kada njima to odgovara – istakao je Budimir.

Budimir je ocijenio da se „Bošnjaci ponašaju kao apsolutni gospodari u BiH“.

– I sve će samo eskalirati u tome pravcu. Neće se tu pružiti ruka u kojoj mi treba da se razumijemo. Njih ne interesuju ni pomirenje ni bilo šta drugo – poručio je Budimir.