Bukejlović: Cilj Deklaracije – promocija mira i dobrih odnosa u regionu

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je Deklaracija svesrpskog sabora važan dokument, jer je riječ o promociji nacionalnih interesa, mira i dobrih odnosa u regionu.

Bukejlović je istakao da je saradnja Republike Srpske i Republike Srbije izuzetna, kao i pojedinačni odnosi ministarstava dvije vlade.

– Tome u prilog govori i činjenica da su potpisani brojni memorandumi, sporazumi i ugovori, kojima je predviđena razmjena dobrih praksi i iskustava u različitim oblastima, a čime će dodatno biti osnažena institucionalna saradnju srodnih institucija – rekao je Bukejlović.

On vjeruje da će se realizacijom zajedničkih projekata doprinijeti ekonomskom napretku, te jačanju međusobnih veza.

Bukejlović je podsjetio da je u Beogradu razgovarao sa ministrom pravde Srbije Majom Popović i ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovim o pravosuđu i o ljudskih pravima.

– Centralne teme razgovora odnosile su na pravosuđe i ljudska prava, kao i na unapređenje normativnog okvira za saradnju, što uključuje zajedničke aktivnosti iz djelokruga rada ministarstava, odnosno organizovanje naučnih konferencija, radionica i stručnih skupova – rekao je Bukejlović.

On je naveo da su se sagovornici informisali i o novinama u oblasti notarijata, digitalizacije pravosuđa i normativnih poslova.