Čavara: Bošnjacima su kantoni višak

17
Foto: Agencija Anadolija

Bošnjacima su kantoni višak jer oni žele građansku državu po svom receptu i ovo je zgodna prilika za realizaciju takvih programskih ciljeva, rekao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Čavara je istakao da je primjer za to i pokušaj bošnjačkih predstavnika da se novac od MMF-a ne raspoređuje kantonima koji bi tako ostali bez značajnog dijela sredstava u vrijeme krize, a podnijeli su veliki teret u suzbijanju pandemije virusa korona.

On je naglasio da SDA želi da Hrvate potpuno izmjesti i sa formalnih mjesta na kojima bi se trebale donositi odluke na druga mjesta odlučivanja u kojima glavnu riječ imaju neke neformalne grupe i SDA.

Čavara je za „Večernji list“, izdanje za BiH, podsjetio da su prije mjesec dana imali pokušaj da Vlada FBiH preuzme kompletno zakonodavstvo FBiH da bi mogli donositi sve odluke na Vladi, jer bi bošnjačka većina redovno preglasavala predstavnike HNS-a.

On kaže da Vlada FBiH ne može riješiti sve probleme izazvane epidemijom virusa korona i zalaže se da se, koliko je to moguće, pomogne svim privrednicima, prvenstveno u očuvanju radnih mjesta.

Čavara je zatražio da istražni organi utvrde stvarno stanje kada je riječ o nabavci 100 respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM, koje je uvezlo poljoprivredno dobro „Srebrena malina“, u vlasništvu Fikreta Hodžića i u skladu sa tim postupe po zakonu.

Prema njegovim riječima, činjenica da poljoprivredno dobro nabavlja respiratore samo je po sebi apsurdno i iza toga mogu biti, svakako, zakonske devijacije.