Čavić: BiH ruše oni kojima smeta postojanje konstitutivnog naroda i njegovih institucija

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da oni koji vide kao smetnju postojanje jednog konstitutivnog naroda i njegove institucionalne zastupljenosti čine sve da BiH više nema.

Čavić je ocijenio da griješe svi koji očekuju da probleme u BiH može riješiti neko ko će doći iz neke druge zemlje, te da narodi u BiH statusna pitanja mogu rješavati samo sami.

On je ocijenio da je BiH iscrpljena od raznih vanjskih inicijativa i da su najmanje korištene inicijative koje izlaze iz BiH.

– Ne znam koliko smo do sada puta imali razne pakete, od reformi do raznoraznih inicijativa za promjene u ovoj zemlji i svaka je doživjela fijasko, jer je većina u BiH očekivala da drugi za njih završe posao – rekao je Čavić.

On je istakao da političari iz Republike Srpske ne žele ratni konflikt, ali da ne odustaju od političkog konflikta u stvarima oko kojih nema slaganja.

Čavić je napomenuo da je u Srpskoj veća zaposlenost nego što je to bilo 2019. godine, te da je izlazak na tržište hartija od vrijednosti dobra stvar i dobra poruka.

– Ne treba zaboraviti da i na domaćem tržištu postoje limiti u bankama za kupovinu obveznica zbog postojećih zakonskih rješenja i ti limiti se primiču. Odlična je vijest da imamo hartije od vrijednosti na inostranom tržištu, što nas oslobađa pritiska drugih oblika kreditnog zaduženja, jer to rade države u svijetu, pa i mi – zaključio je Čavić.