Ćeranić: Napad u Mostaru – izazivanje vjerske mržnje i netrpeljivosti

5
Foto: presscentar.uns.org.rs

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da je napad u Mostaru na dvojicu muškaraca iz Zemuna jedan u nizu koji se mogu podvesti pod krivično djelo izazivanje rasne, vjerske mržnje i netrpeljivosti, te da svjedoči o tome da je BiH duboko podijeljeno društvo sa naglašenim etničkim tenzijama.

– Ne tako davno, u Sarajevu su izbušene gume na vozilu beogradskih registarskih tablica, a roditelji djece koja su učestvovala na sportskim igrama na Ilidži napadnuti su i samo zahvaljujući intervenciji policije spriječeni su veći incidenti – rekao je Ćeranić Srni.

On je naglasio da se to dešava mahom građanima Srbije koji nemaju osjećaj ugroženosti ako dođu u BiH, odnosno u Federaciju BiH sa registarskim oznakama Srbije.

– Oni imaju takav osjećaj jer se takve stvari ne dešavaju u Beogradu i Srbiji – naveo je Ćeranić.

On kaže da ne zna za slučaj da su nekome izbušene gume jer je automobil hrvatskih registarskih oznaka ili da je na toj osnovi bilo određenih incidenata. .

– Nama u Republici Srpskoj je pozanato o čemu se radi i prilično smo oprezni. S druge strane, državljani Srbije nemaju takav osjećaj i misle da to što je automobil registarskih oznaka Srbije neće nekome zasmetati – naveo je Ćeranić.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić ranije je rekao Srni da su dva muškarca iz Zemuna napadnuta u Mostaru, a jedan od njih S.N. (33) teško je povrijeđen pri padu niz stepenice.