Cicović: Nikad preče jedinstvo srpskog naroda

16
Foto: SRNA

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je večeras u Beogradu da je uvjeren da će i ovogodišnja manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ poslati jasnu poruku o nikad prečem jedinstvu srpskog naroda sa obje strane Drine u očuvanju slobode, svetosavske pravoslavne vjere, kao i jezika i pisma.

On je na svečanom otvaranju u Narodnom pozorištu naglasio da je manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ tokom devet godina postala most koji na najljepši način spaja srpski narod sa obje strane Drine.

– To je most koji svake godine činimo jačim, čvršćim i ljepšim – istakao je Cicović u pozdravnoj riječi u svojstvu domaćina i dodao da je ova manifestacija tradicionalno predstavljanje onog u čemu je Republika Srpska rasla i napredovala u kulturi, nauci, privredi i umjetnosti.

Foto: kultura.gov.rs

On je izrazio uvjerenje da će „Dani Srpske u Srbiji“ i ove, devete, godine postojanja, ispuniti očekivanja i Republike Srpske i Srbije.

– Vjerujemo da će ona poslati jasnu poruku o nikad prečem jedinstvu srpskog naroda u očuvanju naše sabornosti i slobode, naše vjere pravoslavne, svetosavske, i jezika i pisma, jer sve to nas čini jednim narodom na dvije strane zajedničke nam rijeke Drine – naglasio je Cicović.

On je podsjetio da i ove godine, osim najboljih pozorišnih predstava, književnih i muzičkih programa, privredne saradnje Srbije i Republike Srpske uz promociju investicionih potencijala poslovnih i slobodnih zona sa akcentom na ove zone u Podrinju, te prezentacije turizma Srpske, postoji i poseban program podsticanja saradnje i bratimljenja opština i gradova Republike Srpske i Srbije.

Cicović je naveo da će od 22. do 29. septembra programi ove manifestacije biti održani u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Šidu, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Nišu, Subotici i Novom Sadu.

Foto: kultura.gov.rs

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Srpske i Srbije, među kojima predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, generali vojske i policije, akademici, istaknuti umjetnici i privrednici.

U umjetničkom dijelu programa održan je koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije kojim je dirigovala Branka Radošević, a nastupili su solisti Snežana Savičić Sekulić, Minja Šukalo i Vasa Stajkić. Reditelj programa je Dragan Elčić.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizator je devete manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, koja će trajati do 29. septembra u 11 gradova Srbije.