Ćorić: Predsjednika bira narod Srpske, a ne političko Sarajevo

35
Foto: Nedeljko Ćorić

Predsjednika Republike Srpske mora da bira narod Srpske, a ne političko Sarajevo, niti strane ambasade, a opozicija je zbog svoje frustracije, nemoći, mržnje i želje za vlašću spremna da uruši same temelje Republike Srpske izborene u ratu i u Dejtonu, izjavio je danas Srni član Glavnog odbora SNSD-a iz Bijeljine Nedeljko Ćorić.

– Bez obzira na rezultate ovog takozvanog kontrolnog ili ponovnog brojanja glasova, ostaće činjenica da je opozicija omogućila da taj proces kontroliše Sarajevo. Prepustili su im u ruke osnovno pravo jednog naroda da bira svoje vođe i predstavnike. Šta da očekujemo u narednom izbornom ciklusu, šta da očekujemo kada ta razlika možda bude manja – upitao je Ćorić.

On je istakao da se Republika Srpska nalazi na raskrsnici od koje zavisi njena dalja politička sudbina, pa i opstanak.

– Prvi put se predsjednik Srpske ne bira u Bijeljini, Doboju, Trebinju, Prijedoru, već u Sarajevu. Prvi put ne biraju građani Srpske nego strani turisti, brojači i šaptači iz ambasada. Do toga nas je dovela bolesna neosnovana ambicija opozicije i njihova neracionalna mržnja prema lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kao najvažnija poveznica – naveo je Ćorić.

Prema njegovim riječima, pored svih nezakonitosti i pravne neutemeljenosti, na ovaj način je bitno umanjena suverenost i autonomnost u odlučivanju Republike Srpske.

– Kao neko ko se dugo bavi politikom i izborima zaista još ne mogu da povjerujem da će neko biti u stanju da izbriše i poništi ogromnu prednost koju ima predsjednik SNSD-a Dodik – kaže Ćorić i dodaje da je ipak potreban oprez.

Kao rješenje, Ćorić vidi povratak izvornih nadležnosti Republike Srpske u pogledu izbornog procesa.

– Moj stav je da nakon ovoga moramo pokrenuti proces potpunog povratka nadležnosti Republike Srpske u sprovođenju izbora, na šta imamo pravo po Dejtonskom sporazumu – ukazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, povjerenje u Centralnu izbornu komisiju BiH, koja bi trebalo da bude nezavisno i profesionalno tijelo, narušeno je prije dvije godine kada su na netransparentan i nezakonit način izabrani pojedini članovi ove komisije, a sada je potpuno uništeno, bez mogućnosti popravke.

– Republika Srpska treba da donese novi, sopstveni zakonski okvir, procedure i organe za sprovođenje izbora koji bi bili nezavisni od nivoa zajedničkih institucija, kako bi osigurali da se ovakve i gore stvari ne bi dešavale u budućnosti – zaključio je Ćorić.