Ćorić: Značajni iskoraci u privredi po svim parametrima

78
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je danas da je privreda Srpske u 2021. imala značajne iskorake po svim parametrima, što daje optimizam za ostvarivanje boljih rezultata u narednim godinama.

– To znači da smo se privikli na virus korona i našli načine da se bolje organizujemo i radimo, uprkos svim problemima – rekao je Ćorić u Banjaluci tokom novogodišnjeg prijema za novinare.

Oporavku privrede Srpske doprinio je, dodao je on, i oporavak najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske, a to su zemlje EU, te Srbija kao najveći partner u spoljnoj trgovini.

On je naveo da je Srpska za 10 mjeseci ove godine u odnosu na lani ostvarila fizičko povećanje obima proizvodnje za 12,7 odsto, izvoz je povećan za nekih 800 miliona KM, uvoz za 830 miliona KM, a ohrabruje i činjenica da je Poreska uprava Srpske prikupila oko 2,5 milijardi KM javnih prihoda ili 217 miliona KM više nego u toku 2020.

– Upoređivati ovu sa prošlom godinom je nerealno, ali je optimistički zato što su svi pokazatelji pozitivni. Dobro znamo i da je 2019. godina bila loša kada je uporedimo sa 2018. Možemo konstatovati da smo sa pokazateljima u ovoj godini dostigli tu 2018. godinu – ocijenio je Ćorić.

Prema njegovim riječima, još mora postojati svijest o činjenici da je Srpska uslovno siromašna, da njen bruto domaći proizvod po glavi stanovnika nije prešao 10.000 KM i da se u narednom periodu mora učiniti daleko više napora u oporavku privrede i povećanjem privrednih aktivnosti.

Ćorić je istakao kao neophodan ulazak u proces digitalizacije i tehnološkog osavremenjivanja privrede i dodao da je Privredna komora u posljednje dvije godine sa partnerima, prvenstveno sa ministarstvima, radila posebno na digitalizaciji privrede.

– Formiran je Centar za digitalizaciju i već kroz nekoliko projekata smo postigli velike rezultate. Angažovanjem konsultanata iz Srbije napravili smo digitalne strategije i edukovali naše domaće konsultante – naveo je Ćorić.

On je kao problem za privredu naveo i nedostatak radne snage, i to one koja ima odgovarajuće kompetencije, podsjetivši da je u procesu dualnog obrazovanja Privredna komora zakonom dobila određene nadležnosti.