Ćosić: Dodik izabran voljom naroda, opozicija destabilizuje Srpsku

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je večeras da je kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izabran voljom naroda, te da se opozicija pretvorila u organizaciju koja Srpsku čini nestabilnom i pretvara je u izbornog političkog zatočenika BiH.

Ćosić je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da zdrava opozicija ne treba da sluđuje javnost, nego da 15 dana poslije izbora izađe sa konstruktivnim prijedlozima.

On je naveo da je narod na opštim izborima 2. oktobra podržao kandidate SNSD-a za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, jer je prepoznao da je to vlast koja radi i koja može bolje.

– Postizborni proces treba da se okončava sumiranjem izbornih rezultata koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH dužna da saopšti u roku od mjesec dana od dana održavanja izbora, ali mali broj ljudi pokušava da nastavi sluđivanje i dezinformisanje javnosti – rekao je Ćosić.

Ćosić je podsjetio da je on na opštim izborima bio nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice osam i da je osvojio povjerenje više od 11.000 građana.

– Bio sam prisutan kada su se obučavali članovi biračkih odbora i posmatrači. Sve to je bilo dostupno svim političkim partijama i učesnicima u izbornom procesu – naveo je Ćosić.

Ćosić je rekao da su opšti izbori u BiH održani u skladu sa pravilima CIK-a, u skladu sa svim zakonskim pravilima, pa čak i onim koje je nametnuo Kristijan Šmit.

On je napomenuo da u postizbornom sluđivanju javnosti ne učestvuje cijela opozicija iz Republike Srpske, nego samo nekoliko vođa političkih parija koji pokušavaju da zadrže svoje pozicije u partijama.

– Pokušavaju da predstave izbore neregularnim i pokradenim – rekao je Ćosić i dodao da je još gore što to govori predsjednik Gradskog odbora SDS-a u Istočnom Sarajevu Darko Babalj koji je, kako je naveo, odgovoran za uvođenje naočara i olovaka sa kamerom kojima su birači trebali da snimaju za koga glasaju.

– Bugarski voz je patentiran u Istočnoj Ilidži – istakao je Ćosić.

On je rekao da opozicija u Republici Srpskoj pokušava da situaciju u Srpskoj napravi lošom.

– U Republici Srpskoj se uvijek vlast formirala u najbržem mogućem roku. Srpska je uvijek formirala Narodnu skupštinu, Vladu i predsjednika do 20. decembra, u skladu sa izbornim pravilima koje nameće Izborni zakon BiH. Danas neki ljudi, instruisani ko zna kakvim centrima moći, žele da dovedu do toga da Srpska postane izborni politički zatočenik onoga što se zove BiH – smatra Ćosić i poručuje da narod u Republici Srpskoj, mjesec dana nakon izbora treba da se bavi drugim stvarima, a ne pokušajima oživljavanja političkih gubitnika.

On kaže da i kontrolno brojanje glasova, iako neutemeljeno, dokazuje činjenicu da je SNSD pobjednik na sva četiri nivoa vlasti.

– Stalno se priča o manjem entitetu, a SNSD je partija koja je u BiH osvojila najviše glasova. Milorad Dodik je izabran voljom naroda. Jednom će se desiti da ne bude izabran ili da odluči da se ne kandiduje, ali danas je izabran voljom naroda – zaključio je Ćosić.