Ćosić: Odluke Olimpijskog centra u suprotnosti sa društvenim i lokalnim interesom

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da je odluka Olimpijskog centra „Jahorina“ da raskine ugovor o besplatnom skijanju za djecu sa područja Istočnog Sarajeva u suprotnosti sa društvenim i lokalnim interesom i da će, ukoliko ne bude povučena, gradska uprava adekvatno odgovoriti na ovaj potez.

Ćosić je naglasio da predstavnici Olimpijskog centra nisu juče prisustvovali tematskoj sjednici Skupštine opštine Pale na kojoj se raspravljalo o inicijativi za izmjenu regulacionog plana i obrazložili svoje inicijative, ali su povukli potez koji je izazvao ogorčenje javnosti.

On je ukazao da je Olimpijski centar samo preduzeće koje je dominantno finansirano od Vlade Republike Srpske i da sve njihove poduhvate finansira Vlada, odnosno da nijedan od tih poduhvata ne finansiraju od svoje dobiti, iz svojih sredstava, nego kroz zaduženje za koje garantuje Vlada.

– Nakon ovog poteza sumnjam u sve njihove poslovne poteze samo zbog toga što se na takav način svete jednoj lokalnoj zajednici. Njihov potez je reagovanje na zaključke sjednice Skupštine opštine Pale, a ponašaju se kao kad djetetu oduzmete igračku, pa se ono naljuti – rekao je Ćosić.

On je poručio da niko nema pravo da se tako ponaša u ovoj zemlji.

– Ja sam dobio 20.000 glasova za gradonačelnika u ovom gradu, a ni na koji način ne bih uvrijedio nijednog stanovnika. Oni su, međutim, ovim potezom uvrijedili mnoge porodice i koncept da stanovnici Istočnog Sarajeva ostvaruju pogodnosti i da naša djeca imaju priliku da skijaju na Jahorini – konstatovao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je naveo da je sa saradnicima nedavno razvio model koji treba da omogući i jeftinije karte za druge kategorije stanovnika, jeftiniji parking i bolji pristup privrednicima koji posluju na planini.

– Želio sam to da predložim, ali kako predložiti kada ljudi imaju vrstu samovolje i ovakve ugovore prekidaju bez ikakvih konsulatacija i dogovora i ponašaju se kao „uvrijeđena mlada“. Ako ne povuku potpis, mi ćemo biti prinuđeni da povučemo i neke druge poteze – poručio je Ćosić.

On je istakao da je Olimpijski centar „Jahorina“ preduzeće od strateškog interesa za Republiku Srpsku koje samo ima zadatak da upravlja vertikalnim ski-transportom.

– To ni na koji način nije preduzeće koje bilo šta drugo radi na planini. Sve ostale ingerencije su u nadležnosti lokalne zajednice, kako opštine tako i Grada i na taj način ću se kao gradonačelnik i ponašati prema njima – naglasio je Ćosić.

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su juče na tematskoj sjednici jednoglasno tri zaključka kojima će biti propisana planska izgradnja na Jahorini s ciljem zaštite ove olimpijske ljepotice od pretjerane izgradnje ugostiteljskih i objekata za smještaj.